ΕΕ: Η ένταξη των Σκοπίων περνά από την ονομασία

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Στέφαν Φούλε, επισημαίνει τη σπουδαιότητα που έχει για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.


«Η έλλειψη προόδου για το ζήτημα της ονομασίας σήμαινε ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα και η επίλυση του ζητήματος αυτού θα διευκολύνει, σε μεγάλο βαθμό, την πορεία της χώρας σας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο κ. Φούλε σε άρθρο του στην εφημερίδα των Σκοπίων, Ντνέβνικ.
Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, η οποία, όμως, ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Φούλε, επισημαίνει ότι είναι καιρός, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και οι απευθείας επαφές μεταξύ των πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Νίκολα Γκρούεφσκι να αποδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Τώρα, που η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη έχει αποκατασταθεί εκ νέου, πιστεύω ότι είναι καιρός να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαφωνίας. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα σας θα μπορέσει να συγκεντρώσει όλη της την ενέργεια προς το ευρωπαϊκό της μέλλον», προσθέτει ο κ. Φούλε.
Ο επίτροπος της ΕΕ αναφέρεται ακόμη στα οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει η ΠΓΔΜ από την ένταξη της στην ΕΕ και καλεί τη χώρα να εργαστεί για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...