Τι υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτριας ο Κ. Γκράτσιος



Αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τις «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κ.Γκράτσιος, απολογούμενος στην εφέτη ανακρίτρια.

Ο κ. Γκράτσιος παρουσίασε ως μονόδρομο για την ΚΕΔ τις ανταλλαγές των επίμαχων ακινήτων, αφού, όπως είπε, δρούσε βάσει «ρητών και ασφυκτικώς δεσμευτικών αποφάσεων που δεν ελήφθησαν από την ίδια».

Κατά τη μαραθώνια απολογία του, ο κ. Γκράτσιος έδειξε πολλές φορές τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που «ζήτησε την ανταλλαγή των οικοπέδων», καθιστώντας την ΚΕΔ ως απλό εκτελεστικό όργανο, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης.

Όπως τόνισε ο κ. Γκράτσιος, «ο έλεγχος των τίτλων ανήκε προφανώς και πρωτίστως στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων, το οποίο και ζήτησε την ανταλλαγή τους». Σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβολο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η διαδικασία των ανταλλαγών ήταν υποχρεωτική για την ΚΕΔ με βάση τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του μόνου μετόχου της, Υπουργού Οικονομικών, που εκπροσωπούσε το Ελληνικό Δημόσιο.

«Η κοινή υπουργική απόφαση-σ.σ Μπασιάκου-Δούκα-κατέστησε την ΚΕΔ απλό διεκπεραιωτή μίας στρατηγικής επιλογής της πολιτείας, αφήνοντας στο πλαίσιο της απόφασης αυτής την ΚΕΔ σε ρόλο απλού πληρεξουσίου για την υπογραφή των συμβολαίων των ανταλλαγών», υποστήριξε.

Ο κ. Γκράτσιος είπε, επίσης, πως είχε προηγηθεί συνεννόηση ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και την πολιτεία για τα ακίνητα που επρόκειτο να ανταλλαγούν, και υπήρχε στενή συνεργασία με το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. «Μέσα στο πνεύμα της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Μονής, υπήρξε προσυνεννόηση/συνεργασία της ΙΜΜΒ και των Υπηρεσιών του ΥΑΑ&Τ, αρκετούς μήνες πριν ενημερωθεί η ΚΕΔ για τα ακίνητα τα οποία θα ανταλλάσσοντο. Αυτό προκύπτει τόσο από τις ημερομηνίες των τοπογραφικών διαγραμμάτων του Τοπογράφου Μηχανικού Ν. Κιάκα που προμήθευσε η ΙΜΜΒ στο ΣΟΕ για τις εκτάσεις για τις οποίες είχε ενδιαφέρον, όσο και από τα διαγράμματα των διαφόρων διανομών τα οποία βρέθηκαν στους φακέλους του ΣΟΕ προ της αίτησης της ΚΕΔ. Η ΙΜΜΒ είχε στενή συνεργασία με το ΣΟΕ καθ’ όλη τη διάρκεια των εκτιμήσεων και προμήθευε τους εκτιμητές με στοιχεία τα οποία ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι, ότι το σύνολο των τοπογραφικών διαγραμμάτων του Τοπογράφου Μηχανικού Ν. Κιάκα της ΙΜΜΒ που είχε στα χέρια του το ΣΟΕ δεν επισυνάφθηκαν στις εκτιμήσεις και ως εκ τούτου δεν περιήλθαν σε γνώση της ΚΕΔ μαζί με τις εκθέσεις», πρόσθεσε.

Η απολογία του κ. Γκράτσιου φαίνεται πως ήταν η τελευταία σε αυτή τη φάση για την εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού καθώς η δικογραφία θα περάσει στα χέρια του Δικαστικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει αν παραπέμψει τους πρώην υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο, συμπαρασύροντας και τους συμμετέχοντες, μη πολιτικά πρόσωπα. Σε αντίθετη περίπτωση όπου δεν θα αποφασιστεί η παραπομπή τους, η δικογραφία θα επιστρέψει στην εφέτη ανακρίτρια για να συνεχιστεί το έργο της ανάκρισης για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...