Άλλο ένα «όχι» για το υπουργείο Παιδείας



Θεμελιώδεις ακαδημαϊκών αρχών παραβιάζει, σύμφωνα με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το κείμενο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δεν αποτελεί βάση διαβούλευσης.

Η Σύγκλητος εκφράζει, επίσης, την αντίθεσή της στις αλλεπάλληλες περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου που προήλθε μετά από ομόφωνη απόφαση έχει ως εξής:

1. Το κείμενο των προτάσεων του Υπουργείου δεν αποτελεί βάση διαβούλευσης, όχι μόνον διότι δεν επιλύει τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, αλλά τα επιδεινώνει περαιτέρω, οδηγώντάς το σε επικίνδυνες ατραπούς. Η Σύγκλητος θεωρεί ότι με το κείμενο αυτό παραβιάζονται θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές, όπως ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου και το αυτοδιοίκητο, ζήτημα που -εκτός άλλων- εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας. Πραγματική βάση συζήτησης θα αποτελούσε η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και η πλήρης κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.

2. Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για τις αλλεπάλληλες περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου που αυξάνουν τον κίνδυνο της υποβάθμισης του διδακτικού και ερευνητικού έργου και απειλούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα μεταθέτουν το κόστος των σπουδών στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Κατά συνέπειαν απαιτεί από την κυβέρνηση να μην ισχύσει η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και να υλοποιηθούν πλήρως οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει.

3. Επισημαίνει ότι η λειτουργία του Ιδρύματος τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από τις ελλείψεις σε υποδομές, ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και από την απουσία μιας σταθερής και αξιόπιστης πολιτικής υποστήριξης της έρευνας.

4. Σε ότι αφορά στις σπουδές η κατάργηση του πτυχίου σε επίπεδο Τμήματος και η αντικατάστασή του από φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, συρρικνώνει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του πτυχίου και υποβαθμίζει την ισχύ του στην αγορά εργασίας.

5. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποκρούει τα φαινόμενα συκοφάντησης του Δημοσίου Πανεπιστημίου που κλιμακώνονται καθημερινά μέσα από επιλεγμένα αρνητικά δημοσιεύματα και στοιχεία, που προέρχονται και από το ίδιο το Υπουργείο και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κατάθεση νόμου με το πλαίσιο που ανακοίνωσε.

6. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει στο προσεχές διάστημα δικές του προτάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του, με γνώμονα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και με όρους δημοκρατίας και ακαδημαϊκότητας, συνεχίζοντας να υπηρετεί με υπευθυνότητα και προσήλωση την ακαδημαϊκή και κοινωνική αποστολή του.

Στο πλαίσιο των παραπάνω θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση - ανοικτή συζήτηση στη Συνεδρία της Συγκλήτου στις 25-11-2010, ενώ θα ακολουθήσει η διοργάνωση ημερίδας στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα παρουσιασθεί το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς και η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος, ανοίγει ειδική διεύθυνση στο διαδίκτυο, όπου θα καταχωρούνται όλες οι προτάσεις συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος και μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, και οι οποίες θα συμβάλουν στη συνολική διαμόρφωση των προτάσεων του Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...