Συνεχίζει τις προκλήσεις το Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, αναγκάστηκε να ακυρώσει σήμερα την παρουσία του σε εγκαίνια δρόμου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά τις οδηγίες του ισραηλινού Υπουργείου Εσωτερικών προς την αστυνομία να αποτρέψει οποιαδήποτε παλαιστινιακή πολιτική δραστηριότητα στην περιοχή.


Ο Φαγιάντ θα παρίστατο στα εγκαίνια ενός δρόμου, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή στη συνοικία Ανάτα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, υπέγραψε τις οδηγίες αυτές, εμποδίζοντας την επίσκεψη του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού σήμερα. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μαρκ Ρεγκέβ, είπε ότι η παρουσία του Φαγιάντ θα συνιστούσε παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο το 1993.

«Στις συμφωνίες του Όσλο, η παλαιστινιακή πλευρά δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιήσει επίσημες δραστηριότητες ή επίσημες εκδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και αυτή είναι η δέσμευση που περιμένουμε από αυτούς να κρατήσουν» τόνισε. Για να προσθέσει πως, αν ο δρόμος αυτός όπως και η τελετή εγκαινίων του ήταν στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, έξω από τα σύνορα της πόλης, δεν θα είχαν πρόβλημα.

Ο Γάσαν αλ Χατίμπ, ο εκπρόσωπος του Σαλάμ Φαγιάντ, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων δεν συνιστά παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο, γιατί ουδείς γνωρίζει πού είναι τα σημερινά όρια της Ιερουσαλήμ.

Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι από τη μια πλευρά δεν συντηρεί δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και από την άλλη πλευρά αρνείται να αφήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τέτοιες υπηρεσίες.

Ο Φαγιάντ αναμενόταν να εγκαινιάσει επίσης αργότερα σήμερα ένα ανακαινισμένο σχολείο στη συνοικία Νταχίγιατ ελ-Μπάριντ βορείως της Ιερουσαλήμ, στην Περιοχή Β, η οποία τελεί υπό παλαιστινιακή διοίκηση αλλά υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...