Πορτογαλία: Η σημερινή γενική απεργία είναι "η πιο μεγάλη" που έγινε ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

  Η γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, που διοργανώθηκε σήμερα στην Πορτογαλία, είναι "η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ" στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κύριου συνδικάτου UGT, Τζοάο Προένσα.

    "Είναι η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ, πιο σημαντική από αυτήν του 1988", όταν έγινε η τελευταία γενική απεργία στη χώρα, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

    Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση σήμερα της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές.

    Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν την σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ματαιώθηκαν. Ιδιαίτερα επλήγησαν επίσης οι τομείς της υγείας και της παιδείας.

    "Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κινητοποίηση είναι ακόμη πιο μεγάλη και από τις απεργίες που γίνονται μεμονωμένα σε τομείς και δεν αφορά μόνον το δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό", σημείωσε ο Προένσα.

    Σε μια πρώτη δήλωση που έκανε λίγο μετά τις 13:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος), η υπουργός Εργασίας Χελένα Αντρέ χαρακτήρισε "πολύ περιορισμένη" την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, διευκρινίζοντας ότι στη δήλωσή της αυτή "στηρίζεται στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν μειώθηκε".

    Σύμφωνα με την υπουργό, ο τομέας "που επηρεάστηκε πιο πολύ" από τη γενική απεργία είναι αυτός των μεταφορών.

    Η τελευταία γενική απεργία στην Πορτογαλία έγινε το Μάιο του 2007, αλλά είχε διοργανωθεί τότε μόνο από το CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της πρώτης κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες που είχε και πάλι στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...