ΟΤΟΕ: "Στόχος η αποτροπή απολύσεων"

 Την απόφαση της Citibank να προχωρήσει σε μείωση θέσεων εργασίας, μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου, και περιορισμό του αριθμού των καταστημάτων της καταδικάζει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), τονίζοντας ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντική και να μην υπόκειται σε οποιασδήποτε μορφής πιέσεις.

Με αφορμή τη δημόσια ανακοίνωση της Citibank, που αφορά τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της στην Ελλάδα (κλείνουν 31 καταστήματα) και τη μείωση του προσώπικού της, μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου (καλούνται να αποχωρήσουν 200 εργαζόμενοι), η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι ενημερώθηκε για τις προθέσεις της τράπεζας, απαίτησε αποφασιστικά και πέτυχε να μην γίνουν απολύσεις.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη, η ΟΤΟΕ καταδικάζει την απόφαση της τράπεζας να μειώσει το προσώπικό της και να περιορίσει τον αριθμό των καταστημάτων της, δεδομένου ότι τα χρόνια, που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη, γεγονός που καθιστά αυτή την επιλογή της απαράδεκτη για το μέγεθος της τράπεζας και μάλιστα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, για τη χώρα μας.

Μετά από τη δημόσια ανακοίνωση της Citibank, η ΟΤΟΕ τονίζει τα εξής
:

- Αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας η αποτροπή απολύσεων και η διατήρηση ενός συνεκτικού κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στο συγκεκριμένο χώρο.
Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου, που ανακοίνωσε η τράπεζα, στο βαθμό που κρίνεται ικανοποιητικό από το σύλλογο των εργαζομένων και τους ίδιους τους εργαζόμενους, στους οποίους απευθύνεται, μπορεί να γίνει αποδεκτό, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα θα είναι πραγματικά εθελοντική και δεν θα υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής πιέσεις.
Η επόμενη ημέρα για τη Citibank στην Ελλάδα, μετά την κατά 40% περίπου μείωση του δικτύου της, πρέπει να καθοριστεί από ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει την πορεία της και τους στρατηγικούς στόχους της, με βάση το οποίο θα προστατεύονται οι θέσεις εργασίας, που θα παραμείνουν, για τα προσεχή χρόνια.
Η ΟΤΟΕ, με αφορμή αυτή την εξέλιξη στη Citibank, υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, ότι οι εύκολες λύσεις περιορισμού του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, που δρομολογούν με περικοπές αποδοχών και απολύσεις εργαζομένων, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.
"Αντί να επιδίδονται σε τέτοιες αντεργατικές και αντικοινωνικές επιλογές, επιδιώκοντας να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για νέα κέρδη, τα προσεχή χρόνια, καλά θα έκαναν να εγκαταλείψουν αυτή την αδιέξοδη πολιτική της άκριτης υποταγής στις εντολές του Μνημονίου, να στηριχθούν στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να διαμορφώσουν όρους ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία. Επισημαίνουμε ότι θα παρακολουθήσουμε όλες τις ενέργειες των τραπεζών, που επηρεάζουν, με οποιοδήποτε τρόπο, τους εργαζόμενους και θα απαιτήσουμε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση της ΟΤΟΕ για όλες τις εξελίξεις, αλλά και για τις όποιες προθέσεις τους στο μέλλον", σημειώνει η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...