6 συν 3 ντέρμπι ...

Τις λύσεις στους «γρίφους» της αυριανής αναμέτρησης του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναζητούν έως και την τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες κόμματα και υποψήφιοι στις μεγάλες μάχες και τα ντέρμπι σε έξι περιφέρειες και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Αλλωστε, το ... αποτέλεσμα θα κρίνει τις εντυπώσεις σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.Τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων «ποντάρουν» όλα τους τα λεφτά στο τελικό σκορ των περιφερειών, που είναι και το μεγάλο στοίχημα της δεύτερης Κυριακής.


Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι το 7-6 υπέρ του, που κρίνεται ως επιτυχία. Στην περίπτωση που προσθέσει ακόμα μία περιφέρεια και διαμορφωθεί το σκορ σε 8-5, θα αποτελέσει μια τεράστια νίκη για την Ιπποκράτους.
6 + 3 ντέρμπι κρίνουν τη νίκη

Στη ΝΔ έχουν θέσει ως στόχο τις έξι περιφέρεις και θα είναι μεγάλη επιτυχία για τη Ρηγίλλης να μπορέσει να γυρίσει το σκορ υπέρ της σε 7-6.

Από τις μάχες της δεύτερης Κυριακής ξεχωρίζουν εκείνες στις περιφέρειες της Αττικής και της Πελοποννήσου, αλλά και οι αμφίρροπες αναμετρήσεις στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Ενας από τους μεγάλους «γρίφους» κρύβεται στη λέξη αποχή, που στον πρώτο γύρο έφτασε στο 39%. «Γρίφος» για τα μεγάλα κόμματα αποτελεί και η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, αλλά και η στάση των ψηφοφόρων της Αριστεράς, ειδικά σε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία και το Β. Αιγαίο, που μπορούν να κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. «Γρίφο» ακόμη συνιστά και η στάση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ, μετά τις δηλώσεις «στήριξης» σε υποψηφίους που έκανε ο πρόεδρός του.

Ολες οι παραπάνω παράμετροι θα διαμορφώσουν και τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει αύριο στις κάλπες και το οποίο θα είναι εκείνο που θα βγάλει τους νικητές.

Τέλος, καθοριστικοί παράγοντες για την τελική έκβαση της μάχης σε κάθε περιφέρεια και δήμο κρίνονται το προφίλ και η απήχηση του υποψηφίου, το έργο του, αν είναι απερχόμενος νομάρχης ή δήμαρχος, αλλά και το πρόγραμμά του σε κάθε περίπτωση.

Πελοπόννησος
Σε μάχη «σώμα με σώμα» εξελίσσεται ο... πελοποννησιακός πόλεμος για την περιφέρεια, καθώς μεγάλη είναι η κινητοποίηση των τοπικών μηχανισμών σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της δεύτερης Κυριακής.

Και οι δύο υποψήφιοι, ο Π. Τατούλης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ και ο υποψήφιος της ΝΔ Δ. Δράκος έχουν ρίξει όλο το βάρος στην κινητοποίηση-συσπείρωση των ψηφοφόρων, καθώς και οι δύο γνωρίζουν πως ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την τελική έκβαση της αναμέτρησης είναι η αποχή, που την πρώτη Κυριακή έφτασε στο 46%.

Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ριχθεί με όλες τους τις δυνάμεις στο μεγάλο ντέρμπι της Πελοποννήσου, καθώς γνωρίζουν πως από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης περιφέρειας μπορεί είτε να βγουν κερδισμένοι, είτε τραυματισμένοι σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

Δεν αποκλείεται άλλωστε το βράδυ της Κυριακής το τελικό σκορ των περιφερειών να κριθεί από τη μάχη της Πελοποννήσου.

Η κινητοποίηση του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος, για την οποία είχε εκφράσει σοβαρά παράπονα ο Π. Τατούλης, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που αυξάνει την αισιοδοξία στο στρατόπεδο του υποψήφιου περιφερειάρχη.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εξακολουθεί να υπάρχει δυσαρέσκεια σε εσωκομματικό επίπεδο, κλίμα το οποίο επιχείρησε να αντιστρέψει τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, Α. Σαμαράς, με εξορμήσεις σε νομούς της Πελοποννήσου.

Αν. Μακεδονία - Θράκη
Η διαφορά του 0,67% της πρώτης Κυριακής υπέρ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Αρ. Γιαννακίδη προδιαγράφει το δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι που θα παιχτεί αύριο στις κάλπες της δεύτερης Κυριακής με τον αντίπαλό του, υποψήφιο της ΝΔ, Γ. Παυλίδη. Η Ροδόπη, στην οποία υπάρχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, είναι ίσως ο πιο καθοριστικός νομός για τη μάχη της περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας - Θράκης, καθώς εκεί ο κ. Γιαννακίδης στον πρώτο γύρο είχε 17.325 περισσότερες ψήφους από τον κ. Παυλίδη.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αισιοδοξία για τη μάχη του δεύτερου γύρου και εκτιμούν πως θα κερδίσουν τελικά τη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς υπάρχουν «δεξαμενές» ψήφων σε Αριστερά και Οικολόγους. Ειδικά οι Οικολόγοι κατέγραψαν στον πρώτο γύρο ποσοστό 3%, που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό, αν οι δύο υποψήφιοι πέσουν μαζί στο νήμα.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν οι συνθήκες που μπορούν να επιτρέψουν τη νίκη στον «γαλάζιο» υποψήφιο,, καθώς σε αντίθεση με τη Ροδόπη, στον πρώτο γύρο είχε προβάδισμα σε όλους τους άλλους νομούς, σε Δράμα, Eβρο, Θάσο, Καβάλα και Ξάνθη.

Στερεά Ελλάδα
Καθαρή νίκη με 3,78 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά έλαβε από τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Στερεά Ελλάδα ο νυν νομάρχης Βοιωτίας κ. Κ. Περγαντάς (39,02%), έναντι του εκλεκτού της ΝΔ, νομάρχη Φθιώτιδας, κ. Α. Χειμάρα (35,20%).

Στον συνδυασμό του κ. Κ. Περγαντά εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στον δεύτερο γύρο θα επιβεβαιωθεί η νίκη που κατέγραψαν την πρώτη Κυριακή, ενώ ο κ. Α. Χειμάρας δίνει μάχη να «κερδίσει» τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Ρυθμιστές της δεύτερης Κυριακής θα είναι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, οι υποστηρικτές του υποψήφιου περιφερειάρχη Ν. Παπανδρέου (ΛΑΟΣ), αλλά και το μέγεθος της αποχής που έφτασε την πρώτη Κυριακή στο 33,2% . Σύμφωνα με εκτιμήσεις ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του υποψηφίου που υποστήριξε ο ΛΑΟΣ κ. Ν. Παπανδρέου, κυρίως στην Εύβοια, αναμένεται να κατευθυνθεί στον Κ. Περγαντά, αφού οι αντιθέσεις που υπάρχουν με τον Α. Χειμάρα (ΝΔ) δείχνουν να είναι αγεφύρωτες.

Βόρειο Αιγαίο
«Κλειδί» για τον τελικό νικητή στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση του Βορείου Αιγαίου εκτιμάται ότι θα είναι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, καθώς η διαφορά που χωρίζει τους δύο «μονομάχους», Παύλο Βογιατζή (ΝΔ) και Αθανάσιο Γιακαλή (ΠΑΣΟΚ), είναι μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η παράταξη του κ. Βογιατζή έχει ακόμη την υποστήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη και του ΛΑΟΣ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Αθανάσιος Γιακαλής ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο ψήφισαν άλλες παρατάξεις. Κρίσιμο είναι το μέγεθος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, καθώς ο υποψήφιος του κόμματος Στρατής Κόρακας συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 15%.

Το σκηνικό στο Βόρειο Αιγαίο είναι μπερδεμένο, καθώς το ΚΚΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη μάχη για τον Δήμο Ικαρίας (κόντρα στον υποψήφιο του κ. Σταμούλου είναι ο κ. Σταυρινάδης, ο οποίος υποστηρίζεται από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).

Η εμπλοκή του βουλευτή του κ. Καμμένου υπέρ του υποψηφίου του ΚΚΕ στην Ικαρία αναθέρμανε τις φήμες για «συμμαχίες», αν και το ΚΚΕ και ο πρώην βουλευτής Στρατής Κόρακας μίλησαν για «προβοκάτσια», επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του κόμματος είναι «μαύρο και στους δύο υποψηφίους του δικομματισμού».

Θεσσαλία
Δίνει τη μάχη ο Απ. Παπατόλιας

Το προβάδισμα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αγοραστού στην περιφέρεια της Θεσσαλίας εκτιμάται από τα τοπικά στελέχη του κόμματος ότι θα επιβεβαιωθεί και στον δεύτερο γύρο. Παρ’ όλα αυτά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και νυν νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας ελπίζει ότι τελικά θα καταφέρει να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη, ανεξάρτητα από τη θέση των ηγεσιών των κομμάτων τους. Και σε αυτή την εκλογική περιφέρεια οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αποτελούν το «κλειδί», καθώς ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συγκέντρωσε 13%, αν και ο Β. Μπούτας προέτρεψε τους ψηφοφόρους «να πάνε για ψάρεμα ή για κυνήγι».

Αττική
Αισιοδοξία Σγουρού - Κλειδί ο Δημαράς

Βαρόμετρο αποτελεί η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό να ελπίζει βάσιμα ότι θα κόψει πρώτος το νήμα το βράδυ της Κυριακής.

Το μεγάλο ποσοστό αποχής στον πρώτο γύρο προβληματίζει και τα δύο επιτελεία -Ιπποκράτους και Ρηγίλλης-, ενώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επιχειρεί, έστω και την τελευταία στιγμή, να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν «αντιμνημονιακά». Στο επιτελείο του Γιάννη Σγουρού θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι κρίνουν αυτοδιοικητικά -πρόσωπα, έργο και προγράμματα-, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός (4%) τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ.

«Κλειδί» στην αναμέτρηση είναι οι ψήφοι του Γιάννη Δημαρά (15% στο πρώτο γύρο) - κάλεσε τους ψηφοφόρους να μετάσχουν στην ψηφοφορία, ενώ ο υποψήφιος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης άγγιξε το 14%.

Τρεις μεγάλοι δήμοι
Μάχη ψήφο με ψήφο

Ντέρμπι χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Αθήνα: Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, και υποστηριζόμενος από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν αντίπαλο που αμφισβητεί ανοικτά την εκλογή του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Καμίνης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τους Οικολόγους Πράσινους και τη Δημοκρατική Αριστερά, ελπίζει ότι τελικά οι προοδευτικοί ψηφοφόροι που έκριναν αρνητικά την τετραετία του κ. Κακλαμάνη, θα προσέλθουν στην κάλπη.

Πόρτα πόρτα στις γειτονιές της Αθήνας έχουν ριχθεί τα επιτελεία του Ν. Κακλαμάνη, προκειμένου να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και, φυσικά, να συγκρατήσουν το ποσοστό της μεγάλης αποχής του 57% που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο. Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων είδε στον πρώτο γύρο να χάνει 59.301 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2006, για αυτό και έχει ρίξει όλο το βάρος να συγκεντρώσει πίσω του τούς δεξιούς ψηφοφόρους σε περιοχές της Αθήνας όπου παραδοσιακά η ΝΔ είχε μεγάλα ποσοστά.

Ολα είναι ανοικτά στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, και αυτό διαπιστώνεται τόσο από τη διαφορά που χωρίζει τον νυν νομάρχη και υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Μίχα (ΠΑΣΟΚ) από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο (ΝΔ).

Πειραιάς: Το σκηνικό στο λιμάνι του Πειραιά είναι θολό και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προδικάσει το αποτέλεσμα, καθώς ο Π. Μαντούβαλος τάχθηκε υπέρ του Βασίλη Μιχαλολιάκου, ενώ το ΚΚΕ κάλεσε τους ψηφοφόρους «να μαυρίσουν τους δύο υποψηφίους». Ο κ. Μίχας ελπίζει και από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της παράταξης του αείμνηστου Ν. Λεγάκη.

Θεσσαλονίκη: Μάχη στήθος με στήθος θα δοθεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς για πρώτη φορά αμφισβητείται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας (στηρίζεται στον δεύτερο γύρο και από τον ΛΑΟΣ), έχει ως αντίπαλο τον Γιάννη Μπουτάρη, ο ποίος έχει την πολιτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων.

Η προσέλευση ή όχι στην κάλπη των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα.

Π. Τσούτσιας - Λ. Γαλανός ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...