Η κυβέρνηση παζαρεύει 52.000 δημοσίους υπαλλήλους


-Τόσοι είναι οι υπό μετάταξη δημόσιοι υπάλληλοι
-Η τρόικα τους θεωρεί “νέες προσλήψεις" και εγκρίνει μόνο 10.000
- Κατά συνέπεια κινδυνεύουν με απόλυση 42.000 δημόσιοι υπάλληλοι περίπου
-Επιχειρησιακές συμβάσεις: Μόνο στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο



Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με 52.000 δημοσίους υπαλλήλους να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι για το εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο ή ξαφνικά θα βρεθούν στο δρόμο.

Αγκάθι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα των εργασιακών συμβάσεων με αιχμή την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Για το θέμα τω μετατάξεων , η τρόικα ζητά είτε οι υπάλληλοι των υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών να θεωρούνται ως νέες προσλήψεις και άρα να εμπίπτουν στον κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, κάτι που ουσιαστικά βάζει βόμβα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αυτό γιατί το 2011 αναμένεται να αποχωρήσουν από το δημόσιο περί τους 50.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν είτε κανονικά είτε πρόωρα. Άρα, σύμφωνα με τον κανόνα της τρόικας θα πρέπει να προσληφθούν το 2011 μόνο 10.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ωστόσο, από τις μετατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση προκύπτει ότι υπάρχουν περίπου 19.000 λόγω Καλλικράτη, 25.000 υπάλληλοι από δημόσιους οργανισμούς, 6.000 εργαζόμενοι από τις συγκοινωνίες και περίπου 2.000 εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν στο δημόσιο.

Αυτό όμως εάν η τρόικα υπερισχύσει στις διαπραγματεύσεις είναι αδύνατον να συμβεί καθώς δεν θα μπορούν να προσληφθούν οι παραπάνω 52.000 υπάλληλοι, αλλά μόνο 10.000 εξ αυτών. Οπότε αυτόματα μιλάμε για 42.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα βρεθούν από τη μία ημέρα στην άλλη χωρίς δουλειά και αντιμέτωποι με το "φάντασμα" της ανεργίας.

Έτσι μία ημέρα πριν ακούσουμε από το στόμα των ίδιων των ελεγκτών της τρόικας τι μας περιμένει, το τοπίο παραμένει θολό και εξαιρετικά ανησυχητικό κυρίως για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Από τη μια η εμφανής απραξία των κυβερνώντων προβληματίζει για το τι μας περιμένει προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση της βοήθειας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, το μόνο που διαπραγματεύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην αυξηθεί όπως ζητούσαν οι ελεγκτές ο ΦΠΑ στο 23%. Εκεί εμείς αντιπροτείναμε οτι θα βρούμε το 1 δισ από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11 στο 13% και από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Αρα και αυτή την ώρα, που ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντάται για ακόμα μια φορά με τους ελεγκτές της τρόικας δεν γίνονται διαπραγματεύσεις επι της ουσίας αφού δεν υπάρχει και τίποτα που η ελληνική κυβέρνηση ν' αμφισβητεί.Ο Γ. Παπανδρέου έχει λάβει την διαβεβαίωση οτι η γ' δόση είναι εξασφαλισμένη αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό οτι για να δοθεί η δ' δόση θα χυθεί αίμα.

Η μόνη κόκκινη γραμμή που διατείνεται η κυβέρνηση οτι έχει χαράξει είναι οτι δεν θα δεχθεί απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Για τα καυτά θέματα των μετατάξεων αλλά και των κλαδικών συμβάσεων η κυβέρνηση επιμένει να τηρεί σιγή ιχθύος γιατί πολύ απλά έχει δώσει την συγκατάθεσή της. Είναι λοιπόν όλο αυτό που ζούμε ειδικά τις τελευταίες ώρες ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται γενικώς και αορίστως και την “κακή” τρόικα να ζητάει αίμα και νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...