Χωρίς τσιγάρο τα μικρομεσαία κέντρα διασκέδασης



Στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες καφετέριες και μπαρ προσανατολίζεται τελικά το υπουργείο Υγείας, μετά την επίμονη άρνηση της πλειοψηφίας των κυβερνητικών στελεχών να δεχθούν μια πιο ελαστική αντιμετώπιση του θέματος.


Το ζήτημα αφορά, βεβαίως, την πλειοψηφία των επαγγελματικών δημόσιων χώρων, των μικρών και μεσαίων δηλαδή επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχε η σκέψη να εφαρμοστεί ειδικός χώρος για καπνίζοντες. Για τα λεγόμενα μεγάλα μαγαζιά δεν τίθεται θέμα, αφού θα επιτραπεί το κάπνισμα σε χώρους που έχουν προβλεφθεί. Το πρόβλημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, δεν είναι, προφανώς, οι μερικές εκατοντάδες μεγάλων επιχειρήσεων διασκέδασης, οι οποίες τελικά θίγονται λιγότερο ή καθόλου, αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, άλλωστε, έχουν υποστεί, ήδη, τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση.

Η πτώση του τζίρου από το «σφίξιμο της ζώνης» του καταναλωτή αυξάνεται και από την απαγόρευση του καπνίσματος. Η χειμερινή περίοδος έχει αρχίσει και πολύ σύντομα οι πολίτες θα εγκαταλείψουν τους υπαίθριους χώρους. Ο καλός καιρός βόλεψε μέχρι τώρα την κατάσταση, αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ. Αυτά είναι τα βασικά επιχειρήματα που συλλέγει ο κάθε δημοσιογράφος, όταν ρωτά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες πώς αντιμετωπίζουν την επιβολή του νέου μέτρου.

Οι υποστηρικτές του μέτρου παραπέμπουν ανακλαστικά στο τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου η απαγόρευση του καπνίσματος είναι καθολική, η δε αστυνόμευση αποτελεσματική.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αν και επιχείρησε να καταστήσει ελαστικότερη, υπό αυστηρές ωστόσο προϋποθέσεις, την εφαρμογή του μέτρου, αντιμετώπισε τείχος αρνητικών προθέσεων από συναδέλφους και κυβερνητικούς συνεργάτες του.

Προφανώς, το διαπιστωμένο, ήδη, ιδιότυπο «αντάρτικο» που ισχύει ιδιαίτερα στα λαϊκά κέντρα διασκέδασης, τις συνοικιακές ταβέρνες και καφετέριες, που και λόγω κρίσης προτιμούν οι καταναλωτές, θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τηλεφωνικό κέντρο, το περίφημο 1142, έχει δεχτεί 114.000 κλήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα που ίσχυσε το μέτρο της απαγόρευσης. Από αυτές μόνο 1.400 αφορούν καταγγελίες από αγανακτισμένους μη καπνιστές. Ο αριθμός αυτός θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένος και οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την ένδειξη ανοχής στο γεγονός ότι εξακολουθούν να λειτουργούν απρόσκοπτα οι υπαίθριοι χώροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...