Ψαλίδι σε κάρτες, δάνεια και στροφή σε αναχρηματοδοτήσεις


Νέο τοπίο σε δάνεια, κάρτες, καταθέσεις και επενδύσεις φέρνουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική οικονομία. Μετά τη διάσωση των κρατικών ομολόγων - μέσω του κοινού πακέτου Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ- αλλά και των...τραπεζών, μέσω των διευκολύνσεων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο τραπεζικός χάρτης αλλάζει εκ νέου για δανειολήπτες, καταθέτες και επενδυτές. Υψηλότερες επισφάλειες, «φθηνό» αλλά και σπάνιο χρήμα, νέα προϊόντα σε δάνεια και κάρτες, αλλά και «πόλεμος» στις προθεσμιακές καταθέσεις συνθέτουν το νέο παζλ.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η άμεση μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και η γενικότερη ύφεση της οικονομίας θα προκαλέσουν εκτίναξη στα «κόκκινα» δάνεια, τόσο στα στεγαστικά όσο και, κυρίως, στα καταναλωτικά και στις πιστωτικές κάρτες. Στο τέλος του 2009 οι συνολικές επισφάλειες ανέρχονταν περίπου στα 20 δισ. ευρώ, ενώ- με βάση μάλιστα τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις- θα εκτιναχθούν στα 25 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Ειδικά στις πιστωτικές κάρτες, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τα χρέη σε καθυστέρηση θα φθάνουν ακόμα και το 20% του συνόλου για συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...