Ποδοσφαιρικός... εμφύλιος στην Κύπρο !





Μαργαρίτα Αργυροπούλου- Ανδρέας Αθανασούλης
Αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η απόφαση της UEFA, να καλέσει σε απολογία τον ΑΠΟΕΛ, με αφορμή τις ελληνικές σημαίες που εμφάνισαν οι φίλαθλοί του στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής του Champions League με την Πόρτο.

Η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ υποψιάζεται ότι η καταγγελία, η οποία τελικά αποσύρθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, έγινε από αντίπαλη κυπριακή ομάδα.

Το ΑΠΟΕΛ αρχικά κατηγορήθηκε πως… «νοθεύει» το ποδόσφαιρο με πολιτική, όμως το όλο θέμα αντικρούει η ίδια η ιστορία και το όνομα του ΑΠΟΕΛ.

«Η σημαία δεν είναι πολιτικό σύμβολο, αλλά εθνικό» υποστήριξε στη zougla.gr ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, κ. Φοίβος Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας: «Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να έχουμε ελληνική σημαία και να εκφράζουμε την ελληνικότητα. Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα, και η UEFA δεν είναι πάνω από το Σύνταγμά μας» είπε ο κ. Ερωτοκρίτου από τον Λίβανο, όπου βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους.

Μάλιστα, υπονόησε ότι η καταγγελία δεν έγινε από τον παρατηρητή του αγώνα, αλλά από Κύπριους «καλοθελητές».



Έκπληκτος με την καταγγελία έμεινε και ο Κύπριος αντιπρόεδρος της UEFA, κ. Μάριος Λευκαρίτης, ο οποίος υποστήριξε απόλυτα τις θέσεις του ΑΠΟΕΛ.



«Το ποδόσφαιρο έχει παγκοσμιοποιηθεί και σε κάθε αγώνα βλέπουμε ποδοσφαιρστές διαφόρων εθνικοτήτων και φιλάθλους με πολλές διαφορετικές σημαίες. Ξαφνιάστηκα,λοιπόν, με την καταγγελία» δήλωσε στη zougla.gr ο κ. Λευκαρίτης.



Πριν από λίγο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι η UEFA μέσα στις επόμενες ώρες θα αποσύρει την καταγγελία. Η ανακοίνωσή της αναφέρει:

«H KOΠ ανακοινώνει ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες των κ.κ. Μάριου Λευκαρίτη και Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ο οποίος έτυχε να ευρίσκεται στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ αυτές τις μέρες, η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να αποσύρει την καταγγελία εναντίον του Σωματείου ΑΠΟΕΛ για επίδειξη της Ελληνικής σημαίας.

Οι κατηγορίες εναντίον του ΑΠΟΕΛ για ρίξη αντικειμένων εντός του αγωνιστικού χώρου εξακολουθούν να υφίστανται και θα δικαστούν αύριο. Η επιστολή της ΟΥΕΦΑ για την απόσυρση της καταγγελίας αναμένεται εντός των επομένων ολίγων ωρών».


Η ιστορία του συλλόγου

Το 1926, όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος, ονομαζόταν ΠΟΕΛ, δηλαδή Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας. Επομένως, η ελληνική ταυτότητα της ομάδας, αλλά και η ιστορία της, είναι θέμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Σήμερα, στο όνομα των «γαλαζοκίτρινων», έχει προστεθεί και το γράμμα «Α», το οποίο σημαίνει «Αθλητικός», τονίζει δε πως ο σύλλογος, εκτός από το ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβάνει και άλλα αθλήματα, όπως π.χ. το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πινγκ-πονγκ και η ποδηλασία.
Οι φίλαθλοι της ομάδας της Λευκωσίας θεωρούν χρέος τους να έχουν σε κάθε παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ την ελληνική σημαία μαζί τους, αφού ο σύλλογος έχει ιδρυθεί από Έλληνες και αντιπροσωπεύει τους Έλληνες της Λευκωσίας.



Η UEFA, από τη μεριά της, μέσα στους αθλητικούς χώρους απαγορεύει τα μη αθλητικά σύμβολα, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το ίδιο το σήμα της ομάδας περιέχει το «μπλε» και το «κίτρινο» χρώμα, που συμβολίζουν την  Ελλάδα και την Κύπρο αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...