«Έχετε στα χέρια σας έναν όμηρο. Αύριο θα έχετε ένα πτώμα»


Στέφανος Χίος


Οι δραματικές ικεσίες της συζύγου του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, Κατερίνας, και οι εναγώνιες προσπάθειες που έκανε από τις 14 Ιανουαρίου 2009 για να συγκεντρώσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν οι απαγωγείς του συντρόφου της, καθώς και οι φωνές της στην τηλεόραση, ώστε να μη χάσει την επαφή με τους άγνωστους δράστες, μέχρι να μαζέψει τα λεφτά, περιγράφονται μέσα στην αδημοσίευτη δικογραφία που αποκαλύπτει η zougla.gr.

«Η ζωή του άντρα μου είναι στα δικά σου χέρια»


Ο "εγκέφαλος" της απαγωγής Παναγιώτης Βλαστός
Ο "εγκέφαλος" της απαγωγής Παναγιώτης Βλαστός
Σύμφωνα με συμπληρωματικά στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας που έχει στη διάθεσή της η zougla.gr και για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φοβερή εντύπωση προκαλούν τα όσα κατέθεσε στις 21 Σεπτεμβρίου στην 25η ανακρίτρια η σύζυγος του Περικλή Παναγόπουλου, Κατερίνα Παναγοπουλου-Ναυπλιώτου. Η γυναίκα που κατά τις καταθέσεις της έκανε απέλπιδες και αγωνιώδεις προσπάθειες να συγκεντρώσει τα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για να τα παραδώσει στους απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου, διευκρινίζει ότι η ίδια δεν χρησιμοποίησε δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο για να καταγράψει αυθαίρετα τις φωνές των απαγωγέων, αλλά υπάκουσε σε όσα της είχε πει η Ασφάλεια που παρακολουθούσε διακριτικά, αλλά τελικά, όπως προκύπτει, υπόγεια, την υπόθεση. «Πίστευα ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να παρακολουθώ καλύτερα την κατάσταση για να μη γίνει κανένα λάθος», λέει η κ. Παναγοπούλου. Το σημείο που όμως συγκλονίζει είναι η περιγραφή των δραματικών διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς.

Ο «διαπραγματευτής» ήταν συνέχεια ο ίδιος και είχε έντονη κρητική προφορά. Κόμπαζε ότι ήταν «μεγάλος επαγγελματίας και ότι δεν έπρεπε να γίνει λάθος με την Αστυνομία». Σε κάποιο χρονικό σημείο, στις 14-1-2009 σε τηλεφώνημά του, είπε στην Κατερίνα Παναγοπούλου: «Κυρία Κατερίνα, η ζωή του άντρα σας είναι στα δικά σας χέρια». Και εγώ του απάντησα, λέει στην κατάθεσή της η κ. Παναγοπουλου: «Η ζωή του άντρα μου είναι στα δικά σου χέρια. Πρόσεχέ τον, τώρα έχεις έναν όμηρο, αύριο θα έχεις ένα πτώμα, κάνε γρήγορα να τελειώνουμε», αντέτεινε με δραματικό τρόπο η σύζυγος του Περικλή Παναγόπουλου, επισημαίνοντάς του τις δυσκολίες εξεύρεσης των χρημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στις 21 Σεπτεμβρίου, κατέθεσε στην ανακρίτρια και ο Περικλής Παναγόπουλος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προανακριτικές του καταθέσεις, δηλώνοντας όμως ότι δεν είναι σίγουρος εάν οι φωνές των συλληφθέντων που τον έβαλαν και άκουσε στην Ασφάλεια, είναι αυτές των απαγωγέων. Αυτό αποτελεί καίριο σημείο που σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο από τους κατηγορούμενους.




Και νέες αποκαλύψεις για βομβιστικές επιθέσεις


Οι απαγωγείς κατά την προσαγωγή τους στην Ευελπίδων
Οι απαγωγείς κατά την προσαγωγή τους στην Ευελπίδων
Υπό απόλυτη μυστικότητα και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετήχθησαν το πρωί στο γραφείο της 25ης ανακρίτριας, Χαρίκλειας Ηλιοπούλου, πέντε από τα φερόμενα ως πρωτοπαλίκαρα του νέου συνδικάτου του εγκλήματος, γνωστού και ως «εγχώρια Κόζα Νόστρα». Οι τρεις από αυτούς, οι Γιώργος Τρομπούκης, Ιωάννης Θώδης και Απόστολος Πετράκης για συμπληρωματικές απολογίες στο βαρύτατο κατηγορητήριο της παρασκευής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, που ήταν προσχεδιασμένο να χρησιμοποιηθούν σε προμελετημένα «συμβόλαια θανάτου» και ξεκαθαρίσματα ανοιχτών λογαριασμών. Οι υπόλοιποι δύο κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του περίεργου και σκοτεινού τύπου (όπως έχει χαρακτηριστεί) Γιώργου Γούσιου που έπεσε νεκρός με 16 σφαίρες το σούρουπο της 12ης Σεπτεμβρίου 2008, έξω από καφετέρια της Νέας Πεντέλης, αλλά και ως συνεργοί στις σχεδιαζόμενες από το συνδικάτο βομβιστικές ενέργειες. Τις γνωστές από τις τηλεφωνικές συνομιλίες της ΕΥΠ και ως «τούρτες». 




Σύμφωνα με νέα στοιχεία της δικογραφίας που η zougla.gr φέρνει στη δημοσιότητα, η εγχώρια «Κόζα Νόστρα» είχε ετοιμάσει αλυσίδα εντυπωσιακών βομβιστικών ενεργειών στην Άρτα, επί των οδών Δωδώνης και Ανδρομάχου. Ο Κρητικός Απόστολος Πετράκης κατονομάζεται ως ιθύνων νους, στο συμπληρωματικό κατηγορητήριο. Στις 4 Απριλίου 2009, μετά από τηλεφωνική εντολή που του έδωσε μέσα από τις φυλακές ο Παναγιώτης Βλαστός, προμηθεύτηκε φυτίλια και πυροκροτητές από τον Ιωάννη Θώδη με ηθικό αυτουργό τον Γιώργο Τρομπούκη που γνώριζε, πρόσταζε και ενέκρινε τις φερόμενες ως εγκληματικές πράξεις. Στη συνέχεια, αφού ο Πετράκης κατασκεύασε τη βόμβα, την έδωσε στους Κατσαγάνη και Κλεφτογιάννη για να τη χρησιμοποιήσουν.




Στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα του «σκληρού της νύχτας», Βασίλη Στεφανάκου, αφού φέρεται ως ο προστάζων δεύτερης βομβιστικής ενέργειας με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε σχεδιαστεί να σκάσει σε πολυτελές ξενοδοχείο της Γλυφάδας με τους ίδιους συνεργούς στις 11 Απριλίου. Στις 26 Απριλίου, πάλι ο Πετράκης, λαμβάνοντας εντολές από τους Στεφανάκο και Βλαστό, και με συνεργούς και εκτελεστές τους Αριστομένη Κλεφτογιάννη, Κωνσταντίνο Ανδρέου και τον Σκοπιανό Μπόμπαν Ριστέβσκι, ανέλαβαν τη «βρώμικη δουλειά». Κατά την Αστυνομία, η ενέργεια απετράπη, αφού σε μπλόκο της ομάδας ΟΠΚΕ Περιστερίου, στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, έξω από το Δαφνί, είχαν συλληφθεί οι δύο τελευταίοι να κουβαλάνε μέσα στο αυτοκίνητό τους τα εκρηκτικά.

Οι κατηγορούμενοι επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν, λαμβάνοντας προθεσμίες για να απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη και Παρασκευή.

Τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα


Ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος
Ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος
Στη δικογραφία που φέρνουμε στο φως προστίθεται και ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο. Η συνημμένη έκθεση των πέντε από τα ελάχιστα ευρεθέντα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, των 25 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν μπει σε οκτώ ταξιδιωτικούς σάκους και είχαν φορτωθεί στο τζιπ της Κατερίνας Παναγοπούλου με προορισμό, μετά από αναβολές, την τοποθεσία παράδοσης, το Ακραίφνιο Βοιωτίας. Τα πέντε χαρτονομίσματα των 200 ευρώ είχαν κατατεθεί στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο Μπραχάμι και η Ασφάλεια είχε ανακρίνει στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 την Αλβανίδα που τα κατέθεσε και η οποία ανέφερε ότι τα είχε πάρει ο σύζυγός της από έναν ομοεθνή τους στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, το προσημειωμένο ποσό οφειλόταν από ξάδερφο της οικογένειας.

Το εξαιρετικά περίεργο της υπόθεσης (όχι για τους κατόχους του ποσού αλλά για το γεωγραφικό στίγμα μικρού μέρους των λύτρων) είναι ότι πάλι ως σημείο αναφοράς τους ήταν αυτή τη φορά η Αλβανία. Άλλα προσημειωμένα χαρτονομίσματα είχαν εντοπιστεί στις Σέρρες και ο ανυποψίαστος κάτοχός τους είχε εμπορικές δοσοληψίες με επίσης βαλκανική χώρα. Τη Βουλγαρία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αν

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...