"Νέο αίμα" στα Υπουργεία

Κυβέρνηση με πολλά καινούργια πρόσωπα , με περισσότερες γυναίκες και πολλές καινοτομίες είναι η νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ Στους τομείς τους οποίους φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση ο Γιώργος Παπανδρέου (οικονομία, διαφάνεια, κράτος, περιβάλλον - ενέργεια, υγεία, εξωτερική πολιτική, υποδομές) τοποθέτησε πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο «βιολί» στην οικονομική πολιτική της χώρας ορίστηκε στενός του συνεργάτης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που θα συμμετέχει και στο Ecofin, και όχι η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης (είναι η πρώτη φορά από το 1989 που ορίζεται αντιπρόεδρος και μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου στην τελευταία του κυβέρνηση είχε δύο αντιπροέδρους, τον Μένιο Κουτσόγιωργα και τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο). Ειδοποιήθηκε μετά τις πέντε το απόγευμα.

Εκπληξη ήταν ακόμα ο ορισμός της Τίνας Μπιρμπίλη στη θέση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επίσης και ο ορισμός του Δημήτρη Δρούτσα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών υπό τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, που κράτησε τη θέση του υπουργού.

Και οι δύο εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως και οι Χάρης Παμπούκης και Φώφη Γεννηματά.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν άφησε κανέναν στενό του συνεργάτη της εποχής που ήταν υπουργός Εξωτερικών έξω από την κυβέρνηση, αφού εκτός των δύο προαναφερομένων έκανε υπουργούς και: τον Χάρη Παμπούκη, Επικρατείας (θα είναι δίπλα του στο μέγαρο Μαξίμου και ο άνθρωπος-κλειδί του σχήματος), τον Πάνο Μπεγλίτη, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, τον Παύλο Γερουλάνο, υπουργό Πολιτισμού.

Επιπλέον στους μετέπειτα στενότερους συνεργάτες του, Γιάννη Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέθεσε τα σημαντικά υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας.

Τον παλαιότερο από όλους τους φίλους και συνεργάτες του, τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Εκπληξη είναι και ο ορισμός του Γ. Πεταλωτή στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εμπειρία σε θέσεις υπουργών ή υφυπουργών από τη συμμετοχή τους σε παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουν δέκα μέλη (Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Καστανίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας και Θεόδωρος Πάγκαλος).

Τα υπόλοιπα 26 μέλη της κυβέρνησης πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικά καθήκοντα και είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν μετά το 2004. Συνολικά η κυβέρνηση έχει 14 υπουργεία, 15 υπουργούς (καθώς υπάρχει και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης) και συνολικά 36 μέλη.

Είναι το μικρότερο κυβερνητικό σχήμα τόσο σε αριθμό υπουργείων (στην τελευταία κυβέρνηση της Ν.Δ. τα υπουργεία ήταν 16) όσο και σε αριθμό μελών (στην τελευταία κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν 44).

Ο Γ. Παπανδρέου κράτησε για τον εαυτό του το υπουργείο Εξωτερικών, με αναπληρωτή υπουργό τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Δρούτσα.

Αν και δεν ήταν το κριτήριό του οι εσωκομματικές ισορροπίες, εν τούτοις ανέθεσε σημαντικά υπουργεία στον Ευάγγελο Βενιζέλο (Εθνικής Αμυνας) και στον Ανδρέα Λοβέρδο (Εργασίας).

Δίπλα στον κ. Βενιζέλο, ωστόσο, τοποθέτησε τον Πάνο Μπεγλίτη και μάλιστα σε θέση αναπληρωτή υπουργού.

Ενδιαφέρον θα έχει ποιος από τους δύο θα έχει τον κρίσιμο τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων-προμηθειών (χθες προς στιγμήν κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα τον αναλάβει ο αναπληρωτής).

Αίσθηση έκανε ο αποκλεισμός του Κώστα Σκανδαλίδη (πρώτος βουλευτής στην Α' Αθήνας και υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2007), του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος τον στηρίζει σταθερά από το 2004, και της Βάσως Παπανδρέου.

Στον Κώστα Σκανδαλίδη και στη Βάσω Παπανδρέου δεν τηλεφώνησε, σε αντίθεση με τον Χρήστο Παπουτσή που άκουσε από τον ίδιο ότι δεν θα είναι υπουργός αλλά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κ.Ο., θέση που την αποδέχτηκε όχι ευχάριστα.

Στη Μαρία Δαμανάκη προτάθηκε η θέση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αλλά δεν την αποδέχτηκε, καθώς είπε ότι δεν γνωρίζει τον χώρο και δεν μπορεί να γίνει πολιτική προϊσταμένη της Αστυνομίας.

Οι συνεργάτες της σημείωναν ότι το παρελθόν της στο Πολυτεχνείο δεν της επιτρέπει να ηγηθεί πολιτικά του τομέα της καταστολής. Στον Πέτρο Ευθυμίου ανατέθηκε η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου...

Για πρώτη φορά καταργείται το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας, όμως η Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον η έδρα δύο υφυπουργών σημαντικών υπουργείων (Εσωτερικών και Οικονομίας).

Η ΕΡΤ εντάσσεται στο υπουργείο Πολιτισμού, όμως η αδειοδότηση των δικτύων - ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στο Εσωτερικών.

Η δημιουργία δικτύων εντάσσεται στο υπουργείο Υποδομών. Ο τομέας της Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ερευνα στο υπουργείο Παιδείας.

Αυτή λοιπόν είναι η νέα Κυβέρνηση και για το καλό του Τόπου της ευχόμαστε να επιτύχει στο έργο της , που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...