«Δηλητήριο» το νερό για μαθητές στη Θεσσαλονίκη




Αρσενικό, νιτρικά ιόντα και μαγγάνιο εντοπίστηκε στο νερό από βρύσες 32 σχολείων που βρίσκονται στους δήμους Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγίου Αθανασίου και Βασιλικών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Εργαστηρίου Χημείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε όλες τις περιπτώσεις το πόσιμο νερό προερχόταν από γεωτρήσεις που βρίσκονται είτε μέσα είτε κοντά στον οικισμό.

Σε πέντε σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε αρσενικό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10 mg/l, σε οκτώ σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε μαγγάνιο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 50 mg/l και σε δύο από τα σχολεία του Δήμου Λαγκαδά το πόσιμο νερό περιείχε νιτρικά ιόντα σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50mg/l.

Αρσενικό εντοπίστηκε, μάλιστα, και σε δείγματα τριχών μαθητών της περιοχής της Χαλάστρας, σε συγκεντρώσεις 2 έως 10 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Η ρύπανση του πόσιμου νερού των σχολείων, που εξετάστηκαν, είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από αζωτούχα λιπάσματα, απορρίμματα ζώων, λύματα βιομηχανιών, από το έδαφος, βόθρους, αστικά λύματα και οργανικά στερεά υλικά.

Τα νιτρικά ιόντα, εισερχόμενα στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούν να προκαλέσουν μεθαιμοσφαιριναιμία σε νεογνά και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες, το αρσενικό προσλαμβανόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα με το πόσιμο νερό σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του ορίου των 10 mg/l μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά και αιμοποιητικά, ενώ η χρόνια πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση. Για το μαγγάνιο, τέλος, όταν λαμβάνεται σε υψηλές ποσότητες, έχει αποδειχθεί ότι δρα τοξικά για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, στο πόσιμο νερό το επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης μαγγανίου είναι τα 50 mg/l.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...