ΦΙΑΣΚΟ..... Η ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ;

Φιάσκο καταγγέλλουν οι γονείς του Γιόσπα

Οι κατηγορίες που οι Αρχές προσάπτουν στους τέσσερις που ήδη πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα, είναι βαρύτατες: Τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Τώρα που πέρασε το πρώτο κύμα εντυπωσιασμού με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής, τους κουκουλοφόρους και οπλισμένους σαν αστακούς ράμπο-αστυνομικούς και τα έκτακτα δελτία ειδήσεων, ενδεχομένως θα πρέπει να επιχειρηθεί μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση και αξιολόγηση.

Ειδικοί φρουροί φυλούν το διαμέρισμα που η οργάνωση χρησιμοποιούσε ως «γιάφκα»
Και πρώτα απ’ όλα, η χρονική συγκυρία. Είναι ξεκάθαρο πως οι συλλήψεις δεν έγιναν επειδή οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στην κατοικία της Λούκας Κατσέλη και του Γεράσιμου Αρσένη στο Κολωνάκι. Τα άτομα είχαν εντοπιστεί ήδη από τα αποτυπώματα που υπήρχαν στον εμπρηστικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί το Πάσχα που μας πέρασε στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας στον Πειραιά. Από τότε μέχρι σήμερα, η οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», στην οποία φαίνεται να συμμετείχαν οι συλληφθέντες, διέπραξε δεκάδες επιθέσεις. Απορία πρώτη: Γιατί δεν τους συνέλαβαν νωρίτερα; Συνυπολόγισαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής την πιθανότητα να θρηνούσαμε θύματα από κάποια επίθεση, όπως για παράδειγμα από την έκρηξη της τελευταίας βόμβας που τοποθετήθηκε μέρα μεσημέρι σε πολυκατοικία; Απορία δεύτερη: Γιατί τώρα, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, κ. Στάθη, όταν δηλώνει δύο μάλιστα φορές πως η Αστυνομία δεν παρακολουθεί σπίτια και πολίτες; Οι πληροφορίες που είναι στη διάθεση όλων των δημοσιογράφων που καλύπτουν το αστυνομικό ρεπορτάζ είναι σαφείς. Τα άτομα που συνελήφθησαν, παρακολουθούνταν εδώ και μήνες.
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα
Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να επιδείξει αντιτρομοκρατικό έργο, εκβιάζοντας το αίσθημα ασφάλειας των ψηφοφόρων. Βέβαια, η εκρηκτική αύξηση ληστειών, δολοφονιών και κάθε είδους εγκλήματος που βιώνει καθημερινά ο πολίτης αυτής της χώρας, δεν παραπέμπει σε καμία επιτυχία της Αστυνομίας. Είναι προφανές πως το προπέτασμα καπνού με την «αντιτρομοκρατική επιτυχία» εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Και μάλιστα, όχι μόνο κάποιων στην κυβέρνηση, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις. Τα παιχνίδια συμφερόντων έχουν βαθύτερη διαπλοκή: Η πιθανή αλλαγή κυβέρνησης και η νέα διακυβέρνηση προκαλεί τρόμο σε στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ –κυρίως σε επιτελικούς και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής- καθότι είναι στους πάντες γνωστό πως, μόλις έπεσε το ΠΑΣΟΚ, όλες, μα όλες, οι νευραλγικές θέσεις καλυφθήκαν από «γαλάζια παιδιά». Τώρα, και υπό τον φόβο… διωγμών, σπεύδουν να εκβιάσουν την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, καθιστώντας εαυτούς απαραίτητους για τη συνέχεια των ερευνών. Τόσο κυνικά. Δυστυχώς, αυτά δεν τα ισχυρίζεται απλά ένας δημοσιογράφος, αλλά αποτελούν δικές τους ανεπίσημες πάντα, κουβέντες. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος συνομίλησε με τη μητέρα του ενός εκ των συλληφθέντων, του Μάνου Γιόσπα. Η Νίκη Χατζημιχελάκη είναι, ωστόσο, παράλληλα και η θεία του Χάρη Χατζημιχελάκη. Οι δύο δηλαδή συλληφθέντες είναι πρώτα ξαδέρφια και της ίδιας ηλικίας. Η Νίκη Χατζημιχελάκη είναι ψύχραιμη και εξηγεί πως τα παιδιά δραστηριοποιήθηκαν πολιτικά μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και απορρίπτει τις κατηγορίες που τους προσάπτει η Αστυνομία.
Η μητέρα του Μάνου Γιόσπα αποδραματοποιεί την κατάσταση, αναφερόμενη στα ευρήματα της Αστυνομίας και κυρίως την περίφημη χύτρα. Αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση του γιου της, όσο και της φίλης του, η οποία έχει επίσης παραπεμφθεί, η μητέρα ξεδιπλώνει στο μικρόφωνο μια φυσιολογική και συνηθισμένη κατάσταση ζωής, που πολύ απέχει από την εικόνα του «τρομοκράτη», όπως την παρουσιάζει η κοινωνία του θεάματος Παρά την αγωνία για την τύχη του παιδιού του και το σοκ των πρώτων ημερών, ο πατέρας του Μάνου, Δημήτρης Γιόσπας, εκφράζει τη δικαιολογημένη απορία του για τις μεγαλοστομίες που ακούστηκαν και… προσγειώνει την υπόθεση στην πραγματική της διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...