Διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ;

Διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ;
του Μάκη Πολλάτου

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται στο Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αφού οι πολιτικοί σχηματισμοί που απαρτίζουν το κόμμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν ποιος αρχηγός θα οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Άκαρπη απέβη η μαραθώνια συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Οι συνιστώσες (Ανανεωτική Κομουνιστική Οικολογική Αριστερά, το ΔΗΚΚΙ, η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, οι Ενεργοί Πολίτες, η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς, το Κόκκινο, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, το Ξεκίνημα, οι Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας) του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να δοθεί η εκλογική μάχη με τον κ. Αλέκο Αλαβάνο επικεφαλής του συμμαχικού σχήματος.

Ο Συνασπισμός (δηλαδή ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στο ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψε την πρόταση και ζήτησε να τεθεί επικεφαλής στην προεκλογική μάχη ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Τα μέλη του Συνασπισμού αξίωσαν από τους συμμάχους να αποδεχθούν ότι ο κ. Τσίπρας θα οριστεί αρχηγός και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (εάν συγκεντρώσει πάνω από 3% και περάσει το κατώφλι της Βουλής), παραγκωνίζοντας τον κ. Αλέκο Αλαβάνο στον οποίο πρότειναν διακριτό (αλλά απροσδιόριστο) ρόλο, επί της ουσίας δηλαδή αποστρατεία.

Οι «συνιστώσες» -όπως αποκαλούνται τα συμμαχικά πολιτικά σχήματα- αντιπρότειναν να παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος, να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και έπειτα από ένα εξάμηνο να επανεξεταστεί το θέμα.

Τα στελέχη του Συνασπισμού απέρριψαν τη συμβιβαστική πρόταση και σε έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η οποία ακολούθησε στην Κουμουνδούρου, επιβεβαίωσαν την απόφαση τους. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής «η Πολιτική Γραμματεία ομόφωνα κατέληξε ότι η αναλυτική πρόταση με το σύνολο των στοιχείων που κατατέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία περιλαμβάνει την ανάγκη συνέχισης της ενωτικής μας προσπάθειας με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, με συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει και την πλουραλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πιο αποτελεσματική». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Πολιτική Γραμματεία επαναβεβαίωσε την πρότασή της επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας που θα προκύψει να είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ».

Με απλά λόγια αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Συνασπισμός προσανατολίζεται ήδη σε αυτόνομη κάθοδο χωρίς τους συμμάχους που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν υπάρξει κάποια συμβιβαστική πρόταση της τελευταίας στιγμής στην συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά στις 11 το πρωί του Σαββάτου, το διαζύγιο μοιάζει αναπόφευκτο. Στην περίπτωση αυτή θα ακολουθήσει η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με την μορφή που τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, και η αυτόνομη κάθοδος του Συνασπισμού υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν ο κ. Αλαβάνος θα κατέλθει στις εκλογές με ξεχωριστό σχήμα, επικεφαλής των συνιστωσών που θα θελήσουν να διατηρήσουν ζωντανό το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού υποστήριζαν ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οδεύουμε προς αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΝ, δεν απέκλειαν ωστόσο μια επανασύνδεση της τελευταίας στιγμής. «Όποιος θέλει πίσω μου ελθεί» ήταν η άποψη άλλου στελέχους του Συνασπισμού που καλούσε τις συνιστώσες να συνταχθούν με την Κουμουνδούρου.

Για παραλογισμό και ηγεμονισμό των στελεχών του Συνασπισμού έκαναν λόγο παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι δεν θα μεταβάλλουν τις απόψεις τους, επιμένοντας στην επιλογή του κ. Αλαβάνου ως επικεφαλής.

Με απλά λόγια αδιέξοδο.

Σε λίγες ώρες θα επιβεβαιωθεί εάν στη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (το πρωί του Σαββάτου) θα δοθεί το φιλί της ζωής στο εταιρικό κοινοβουλευτικό σχήμα εκπροσώπησης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ή αν απλώς θα εκδοθεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επίπεδο διεργασιών και άτυπων συνεννοήσεων, το παρασκήνιο οργιάζει με κομματικά δείπνα και άλλες συγκεντρώσεις ομάδων του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου έχει ήδη προγραμματιστεί η σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...