Ώρα μνήμης για το Πολυτεχνείο




Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο με εντάσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου.

Μεγάλος αριθμός αντιεξουστιαστών πέρασε μπροστά από την Αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια κινήθηκε προς την ΓΑΔΑ, όπου προκλήθηκαν επεισόδια. Νεαροί πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Ένας ακόμη αστυνομικός, μέλος της ομάδας Δέλτα, ξυλοκοπήθηκε, κοντά στο σημείο, από αντιεξουσιαστές. Στην διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη οι νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους.


Στο Πεδίον του Άρεως οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περίπου 80 προσαγωγές και αυτή την ώρα τα άτομα οδηγούνται με κλούβες προς τη Γ.Α.Δ.Α. Νωρίτερα έγιναν μία σύλληψη και άλλες 12 προσαγωγές.
Το άτομο, το οποίο συνελήφθη στην οδό Ακαδημίας, είχε στην κατοχή του ένα μπουκάλι με βενζίνη, κροτίδες, μία μάσκα και σπίρτα.



Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να προσαγάγουν ένα άτομο έξω από την ΓΑΔΑ, όμως οι αντιεξουσιαστές αντέδρασαν και τον απελευθέρωσαν.

Και έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία κάποιοι νεαροί πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς οι οποίοι όμως δεν απάντησαν.

Ένταση υπήρξε λίγο πριν τις 18:00 έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον. Ομάδα περίπου 30 νεαρών πέταξε ξύλα και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης, παρά το γεγονός ότι από τα κεντρικ΄αδεν είχε δωθεί εντολή για κάτι τέτοιο.



Κατά την διάρκεια της πορείας ομάδα ατόμων πέταξε μπογιές σε καταστήματα στην οδό Σταδίου.

Η κεφαλή της πορείας, στην οποία βρίσκονταν τα μέλη του ΔΣ της ΕΦΕΕ, οι οποίοι κρατούν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, τα μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, πέρασε λίγο μετά τις 16:30 το ύψος της Ρηγίλλης και λίγο μετά τις 16:45 έφτασε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.



Ακολούθησαν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί συλλογοι με επικεφαλής το πανό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου αναγράφονταν τα βασικά αιτήματα των φοιτητών. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν για λίγα λεπτά στο Σύνταγμα, όπου έχασαν τη ζωή τους τον Νοέμβριο του 1980 οι Κουμής και Κανελλοπούλου.

Στην συνέχεια ακολουθούσε το μπλοκ των αντεξουσιαστών, το οποίο ξεκίνησε από το ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος ενώ αρχικά διαπραγματεύτηκε με τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, ζητώντας να μην τους πλευρίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να πραγματοποιήσουν πορεία χωρίς την παρουσία αστυνομικών.

Πίσω τους βρισκόταν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και στην «ουρά» της πορείας είναι το μπλοκ του ΚΚΕ.


Μικροί και μεγάλοι επισκέφτηκαν το Πολυτεχνείο
Μικροί και μεγάλοι επισκέφτηκαν το Πολυτεχνείο
Κλειστοί παραμένου οι εξής δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας: Πατησίων από την Αγίου Μελετίου, Πειραιώς από την Ιερά Οδό, Κηφισίας στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, Μεσογείων από το ύψος του Σωτηρία, Σταδίου, Αθηνάς και Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους άξονες γύρω από το Πολυτεχνείο και έως την Πλατεία Κάνιγγος, ενώ κατά την διάρκεια της πορείας οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου (λεωφόροι Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και στις κάθετες οδούς).

Κλειστός είναι από τις 13:00 το μεσημέρι ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο, ενώ από τις 15:00 έχουν κλείσει και οι σταθμοί του Ευαγγελισμού και του Μεγάρου Μουσικής.

Όσοι χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα ισχύουν για τις οδούς Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ' Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, και Κ. Καραμανλή.

6.000 αστυνομικοί στους δρόμους


Τις εκδηλώσεις περιφρουρού φέτος 6.000 αστυνομικοί με πολιτικά, αλλά και ένστολοι. Σύμφωνα με την αστυνομία, θα είναι 1.500 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Όπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, συμφωνήθηκε οι αστυνομικοί -εάν χρειαστεί- να επέμβουν σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται το εσωτερικό των πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...