Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

ΦΠΑ τριών ταχυτήτωνΗ αναζήτηση ισοδύναμων αποδεικνύεται κυνήγι μαγισσών για την κυβέρνηση. Έχουν βρεθεί ελάχιστα και αυτά συγκεντρώνουν στο σύνολό τους μόλις 30 με 34 εκατομμύρια ευρώ, πολύ μακριά από τον στόχο των περίπου 330 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 168 εκατομμύρια εφέτος και 245 εκατ. του χρόνου.

Κλιμακωτό φόρο αποφάσισε η κυβέρνηση για να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ΦΠΑ στην εκπαίδευσηΚυβερνητικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις και μόνιμης απόδοσης, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των δανειστών. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα όχι για μία χρονιά αλλά για όλο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, έλυσε τον γόρδιο δεσμό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με την επιβολή κλιμακωτού φόρου.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε την κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου με φόρο τριών ταχυτήτων. Για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς 0%, 6% για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τις σχολές χορού και τα ΙΕΚ, και 13% στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια).

Σκόπελος τα προαπαιτούμενα

Η υλοποίηση ελάχιστων από τα 49 προαπαιτούμενα είναι ακόμη ένας σκόπελος για την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες που διαρρέουν δίνουν διαφορετικά νούμερα, με όλες πάντως να συγκλίνουν στο ότι έχει προχωρήσει η εφαρμογή περίπου του 1/3 από τα 49 προαπαιτούμενα.

Και ενώ η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει τις μαύρες τρύπες, έφτασαν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας: Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και Ράσμους Ρίφερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως τις αρχές Νοεμβρίου και θα έχουν συνεργασία με κορυφαίους υπουργούς αλλά και στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, της Ένωσης Τραπεζών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αποστολή τους είναι σε πρώτη φάση να ελέγξουν την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων -και κυρίως εκείνων που έχουν ερωτηματικό δίπλα- και να διαπιστώνουν αν μπορούν να εφαρμοστούν έως το τέλος της εβδομάδας. Σε δεύτερη φάση θα ελέγξουν τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση εν όψει του δεύτερου πιο σκληρού πακέτου μέτρων στα μέσα Νοεμβρίου.

Η θετική αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, το οποίο θα εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την εκταμίευση της υποδόσης στις 27 Οκτωβρίου.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Υπό τη σκιά των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και των εκκρεμών ζητημάτων η κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμη. Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και το παράλληλο πρόγραμμα για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται σκληρά από την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, Παιδείας Νίκος Φίλης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ο πρωθυπουργός απαίτησε από τους υπουργούς την επιτάχυνση των διαδικασιών σε όλα τα μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: