Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Ρουμανία: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της η πρόωρη συνταξιοδότηση

Φρίξος Δρακοντίδης, Ιωάννα Λιαροκάπη


Ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται μαζί με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και για νέο ψαλίδι στις συντάξεις, στη Ρουμανία θα τεθεί την ερχόμενη βδομάδα σε ψηφοφορία από τη Βουλή και για πρώτη φορά στην ιστορία της το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησηςΑυτό θα αφορά τις γυναίκες που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά, έως και την 1η Οκτωβρίου 1990, και τα μεγάλωσαν μέχρι την ηλικία των 10. Αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών θα αποκτήσει όπως όλα δείχνουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που γέννησαν τουλάχιστον τρία παιδιά και τα μεγάλωσαν μέχρι την ηλικία των 10 θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης που είναι τα 63 έτη, ως εξής: α) ένα έτος - για 3 παιδιά β) 2 έτη - για 4 ή περισσότερα παιδιά, όπως αναφέρει σε ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ο γερουσιαστής Trifon Belacurenco, ο οποίος εισήγαγε την σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δεν μπορεί να μειωθεί κάτω των 55. Προς το παρόν, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει στη Ρουμανία για άντρες και γυναίκες είναι το 65ο έτος και το 63ο έτος αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα όπως έγινε γνωστό και σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αυξάνονται από έξι μήνες έως 17 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι μέχρι πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, νωρίτερα από τα 67 έτη. Τα συμπεράσματα σας δικά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: