Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Βασικά σημεία της συνέντευξης του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να βγει από το περιθώριο, πλήρη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, διασφάλιση τηςενότητας του κόμματος, το σχέδιό του για την επόμενη μέρα και την παραίτησή του από τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και τον δημοσιογράφο Φίλιππο Πανταζή, ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας, με τίτλο «Η ΝΔ βρίσκεται στο περιθώριο! Θα τη βγάλω πάλι μπροστά», ο κ. Τζιτζικώστας, δίνει εκ νέου απαντήσεις στα σενάρια περί δυαρχίας, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, ενώ τονίζει ότι τα μέλη της ΝΔ δε θα είναι απλώς… παρατηρητές των εξελίξεων στο κόμμα, αλλά θα συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών του, με την εκχώρηση σημαντικών αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε αυτούς.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» είναι τα εξής:

-Για τις αλλαγές στο κόμμα:
Θα προχωρήσω σε μεγάλες αλλαγές. Από τη νοοτροπία, τον τρόπο λειτουργίας, τη δομή, τον τρόπο έκφρασης της ΝΔ, μέχρι και τα πρόσωπα. Το νέο κόμμα θα έχει άξονα το Μέλος.
Έχει έρθει η ώρα η ΝΔ να αλλάξει ριζικά, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη φρεσκάδα των νέων ως προς τις ιδέες προσώπων.

Η δομή και η λειτουργία του κόμματος είναι του προηγούμενου αιώνα και επίσης επικίνδυνα προσωποκεντρικές. Φυσικά ένα κόμμα εξουσίας χρειάζεται έναν ισχυρό αρχηγό, αλλά πιστέψτε με, ο αρχηγός και αυριανός πρωθυπουργός, χρειάζεται πολύ περισσότερο ένα ανοιχτό κόμμα. Αλλιώς θα καταλήξει σε περίκλειστα τείχη με πέντε έξι εμπίστους και πολιτικούς αυλικούς αποκομμένος ουσιαστικά από την κοινωνία.

Το νέο κόμμα θα έχει άξονα το Μέλος. Αυτή η θεμελιώδης αρχή θα διατρέχει όλα τα επίπεδα και τα όργανα τον Πρόεδρο, τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, τη διαμόρφωση θέσεων, το Συνέδριο, την Πολιτική Επιτροπή, την Εκτελεστική Γραμματεία, την Περιφερειακή Οργάνωση.
Θα υπάρχει για παράδειγμα όριο θητειών, με πρώτη αυτή του Προέδρου, που θα επιβεβαιώνεται κάθε δύο χρόνια και δε θα μπορεί να είναι πάνω οχτώ χρόνια. Θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της ηγεσίας τα μέλη αφού θα ψηφίζουν για το 50% των υποψηφίων στην εκλογική τους περιφέρεια.

Θα υπάρχει εκσυγχρονισμός με κάρτα μέλους και μοναδικό κωδικό για όλες τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Θα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά, πλαίσιο ελέγχου για το πού πάνε τα χρήματα των πολιτών. Με λίγα λόγια, η ΝΔ θα ξαναδώσει φωνή στην κοινωνία, στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

-Για τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ:
Θα παραιτηθώ και η περιφερειακή μας παράταξη θα εκλέξει δημοκρατικά τον επικεφαλής της.
Δεν θα μπορούσα να υπηρετήσω σωστά και αποτελεσματικά δύο διαφορετικά απαιτητικά και πολύ σημαντικά πεδία όπως αυτό του Περιφερειάρχη και του Προέδρου της ΝΔ. Θα παραιτηθώ και η περιφερειακή μας παράταξη θα εκλέξει δημοκρατικά τον επικεφαλής της.
-Για τα σενάρια περί δυαρχίας:

Μη γελιέστε ιστορικά ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργός της χώρας. Η επιτυχία ή η αποτυχία κρίνεται τελικά στο αν κερδίζει ή χάνει εκλογές, αν πείθει ή όχι την κοινωνία.
Δυαρχία δεν θα υπάρξει, σας διαβεβαιώ. Θεσμικά το κόμμα μας έχει δύο θέσεις Αντιπροέδρων. 


Στις θέσεις αυτές ήταν οι Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας και δε δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα. Τώρα πολύ απλά, ο ένας εκ των δυο Αντιπροέδρων θα είναι και ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής παρουσίας της ΝΔ και ο δεύτερος θα είναι επιφορτισμένος με τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας, που θα εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση. Κι αυτό μέχρι τις επόμενες εκλογές, που -πιστέψτε με- θα έρθουν πολύ νωρίτερα από το 2019 . Μη γελιέστε ιστορικά ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργός της χώρας. Η επιτυχία ή η αποτυχία λοιπόν κρίνεται τελικά στο αν κερδίζει ή χάνει εκλογές, αν πείθει ή όχι την κοινωνία.

-Για το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ:
Διάσπαση; Από ποιους και με ποιο στόχο;
Να γίνει ο κεντροδεξιός χώρος δύο τρία από-κόμματα; Για να κυβερνήσει πιο άνετα ο ήδη κλονισμένος κ Τσίπρας; Όχι, δε βλέπω κανέναν που θα τολμούσε κάτω από οποιοδήποτε πολιτικάντικο πρόσχημα να μαχαιρώσει πισώπλατα τη ΝΔ σ’ αυτή τη συγκυρία.
-Για τη λίστα Λαγκάρντ:
Σε θέματα διαφάνειας, καμιά έκπτωση.
Η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι προκύψει ότι έχουν παρανομήσει, ανεξαρτήτως κόμματος.

-Για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με άλλα κόμματα:
Όλα είναι θέμα χάραξης μιας εθνικής πολιτικής εξόδου από την κρίση, στην οποία η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό, κυρίαρχο ρόλο.
Εμείς δεν είμαστε ούτε κλειστοί ούτε φοβικοί στις συνεργασίες με την προϋπόθεση της συμφωνίας σε ουσιαστικά πολιτικά θέματα. Τυχοδιωκτικές κινήσεις δεν θα κάνουμε και πολύ περισσότερο συμμαχίες χωρίς περιεχόμενο. Μετεκλογικά θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση προς όφελος της Ελλάδας, η οποία όμως θα βασίζεται σε συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις. Προεκλογικά τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Η ΝΔ θα είναι αυτόνομη στις εκλογές, σε κάθε περίπτωση.

Ο κ. Τζιτζικώστας άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα πολιτικά, επισημαίνοντας ότι «αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι ένα παλιό βαθιά λαϊκιστικό και καταστροφικό σύστημα, που ευθύνεται για την κατάντια της χώρας, φόρεσε το προσωπείο του ‘νέου’ και συνεχίζει να νέμεται την εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: