Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Ο «αβύθιστος Σαμ», ο γάτος που επέζησε από τρία ναυάγια στον 2o Παγκόσμιο Πόλεμο

O «Αβύθιστος Σαμ» (Unsinkable Sam) (επίσης γνωστός ως Όσκαρ) ήταν το παρατσούκλι του γάτου που υπηρέτησε τόσο στο Kriegsmarine όσο και στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε σε τρία πλοία και επέζησε των ναυαγίων και των τριών.

Θωρηκτό Βίσμαρκ

Ο ασπρόμαυρος γατούλης ανήκε σε ένα άγνωστο μέλος του πληρώματος του γερμανικού θωρηκτού Βίσμαρκ. Επέβαινε στο πλοίο στις 18 Μαΐου 1941, όταν αυτό απέπλευσε για την Επιχείρηση Rheinübung, την πρώτη και μόνη του αποστολή. 

Το Βίσμαρκ βυθίστηκε μετά από μια σφοδρή ναυμαχία, στις 27 Μαΐου, από την οποία μόνο 118 από τα 2.200 μέλη του πληρώματος επέζησαν. Ώρες αργότερα, ο Όσκαρ βρέθηκε να πλέει πάνω σε μια σανίδα και διασώθηκε από ναύτες του HMS Cossack, του Βρετανικού αντιτορπιλικού. Μη γνωρίζοντας το όνομά του, οι νέοι του φίλοι ονόμασαν τον γάτο Όσκαρ.

Αντιτορπιλικό Κόζακ

Ο γάτος παρέμεινε επί του αντιτορπιλικού για τους επόμενους μήνες, καθώς το πλοίο διενεργούσε αποστολές συνοδείας στην περιοχή της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού.


 Στις 24 Οκτωβρίου του 1941, το Cossack συνόδευε ένα κομβόι από το Γιβραλτάρ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν υπέστη σοβαρές ζημιές από τορπίλη που εξαπέλυσε το γερμανικό υποβρύχιο U-563. Από την αρχική έκρηξη είχε καεί το ένα τρίτο του εμπρόσθιου τμήματος του πλοίου, σκοτώνοντας 159 του πληρώματος, αλλά ο Όσκαρ επέζησε και κατάφερε να βρεθεί στην ακτή του Γιβραλτάρ.

Αεροπλανοφόρο Αρκ Ρόγιαλ

Έχοντας πια το παρατσούκλι «Αβύθιστος Σαμ», ο γάτος σύντομα μεταφέρθηκε στο αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal, το οποίο συμπτωματικά είχε συμβάλει στην καταστροφή του Βίσμαρκ. Ωστόσο, ο Σαμ, δεν είχε καλύτερη τύχη στο νέο του πλωτό σπίτι, αφού κατά την επιστροφή από τη Μάλτα στις 14 Νοεμβρίου του 1941 και αυτό το πλοίο τορπιλίστηκε, αυτή τη φορά από το U-81. Οι επιζώντες, συμπεριλαμβανομένου του Σαμ, βρέθηκαν σε μια πλέουσα σανίδα και μεταφέρθηκαν στο HMS Lightning.

Η απώλεια του Ark Royal αποδείχθηκε το τέλος της καριέρας του Σαμ ο οποίος μεταφέρθηκε πρώτα στα γραφεία του Κυβερνήτη του Γιβραλτάρ, και στη συνέχεια στάλθηκε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε το υπόλοιπο του πολέμου στο σπίτι ενός ναυτικού στο Μπέλφαστ. Ο Σαμ πέθανε το 1955.
Ένα παστέλ πορτρέτο του Σαμ (με τίτλο «Όσκαρ, ο γάτος του Βίσμαρκ») από την καλλιτέχνη Georgina Shaw-Baker βρίσκεται στην κατοχή του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου του Γκρίνουιτς.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: