ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Εύθραυστο κυβερνητικό σχήμα

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Εύθραυστο κυβερνητικό σχήμαΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ SINGULAR LOGIC

Με αυτοδύναμη... την αποχή και καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες πολίτες αποφάνθηκαν καθαρά, διαψεύδοντας για μια ακόμη φορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που προέβλεπαν εκλογικό ντέρμπι.

Με αυτοδύναμη... την αποχή και καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάνθηκαν οι Έλληνες πολίτες, διαψεύδοντας για μια ακόμη φορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεωνΟ Τσίπρας ανέτρεψε τα προγνωστικά, πείθοντας την τελευταία στιγμή τους ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν προς τη Λαϊκή Ενότητα να επιστρέψουν στην Κουμουνδούρου. Με τον τρόπο αυτό ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός εξασφάλισε διαφορά 7 και πλέον μονάδων, αφήνοντας εκτός Βουλής το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η κάλπη... γέννησε οκτακομματική Βουλή, στέλνοντας σαφή εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό όμως τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η πολιτική του τελευταίου επιβραβεύτηκε από τους ψηφοφόρους, καταφέρνοντας να κάνει πραγματικότητα τη «δεύτερη ευκαιρία» και να απομακρύνει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Μαζί με τον Πάνο Καμμένο ξεπέρασαν σε σύνολο τις 151 έδρες και μπορούν να επαναλάβουν το γνωστό κυβερνητικό σχήμα.

Παραμένουν ωστόσο ισχυρές οι φωνές στην Κουμουνδούρου που θα ήθελαν ευρύτερο κυβερνητικό σχηματισμό, ώστε να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε απ' την πλευρά του ότι το ισχνό ποσοστό που εξασφάλισε δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το «αναιμικό» 4% κρίνεται ως ανεπαρκές προκειμένου ο επικεφαλής του Ποταμιού να θέσει τους όρους που θα του έδιναν τη δυνατότητα να εμπλακεί στη διακυβέρνηση της χώρας.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης έδειξε να ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι η τακτική της συναίνεσης που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα ευθύνεται για τη συρρίκνωση των ποσοστών του. Σε αυτό το κλίμα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας στους δύο πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ήττα της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας. Όσοι πήγαν απάντησαν ξεκάθαρα στο ουσιαστικό δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης, για το μικρότερο κακό της επόμενης ημέρας.

Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο να θέτει ως θεμελιώδες ζήτημα τη ρύθμιση του χρέους αποδείχθηκε ώριμη πολιτική κίνηση, προκειμένου να πείσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων για την ύφεση.

Έθεσε, παράλληλα, επί τάπητος το θέμα της διαπλοκής και της φορολόγησης του αδήλωτου πλούτου, για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε. Έπεισε ότι είναι ο μόνος που παρά τις επώδυνες δεσμεύσεις του Μνημονίου δεν θα παραδοθεί άνευ όρων και θα αγωνιστεί, ασκώντας και πολιτική παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των δανειστών.

Έδειξε ότι αποτελεί ο ίδιος σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και ενέπνευσε τους ψηφοφόρους παρά τα μεγάλα λάθη της επτάμηνης διακυβέρνησής του.

Τη συμφωνία με τον λαό θα την επισφραγίσει με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του. Χωρίς ευχολόγια, με σαφές χρονοδιάγραμμα δράσεων προς την κατεύθυνση της δίκαιης ανακατανομής των βαρών, της πάταξης της διαπλοκής, με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Όλα αυτά, ως θεωρία προεκλογικών υποσχέσεων, γιατί οι ψηφοφορίες που ακολουθούν για τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου Μνημονίου και οι επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών μπορούν να τινάξουν τις ισορροπίες στον αέρα...

Αλέξης Τσίπρας: «Αισθάνομαι δικαιωμένος»

Ο ενθουσιασμός του εκλογικού αποτελέσματος ήταν διάχυτος στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε τον πρώτο του λόγο στον ελληνικό λαό μετά τη νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε αρχικά τον λαό «για αυτήν τη μεγάλη νίκη». «Δώσαμε μια σκληρή μάχη και αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή να συνεχίσουμε να παλεύουμε» είπε.

Κατά την εκτίμησή του, «ο λαός έδωσε καθαρή εντολή να ξεμπερδεύουμε με όλα όσα μας κρατάνε στο χθες. Να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από 7 μήνες. Να καταφέρουμε να βάλουμε μπροστά το δίκιο του λαού μας».

Ξεκαθάρισε δε ότι η νίκη αυτή είναι εντολή για τετραετή διακυβέρνηση της χώρας: «Σήμερα στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι συνώνυμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας και αυτό τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μαζί για μια ολόκληρη 4ετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Αυτό το αποτέλεσμα δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στα λαϊκά στρώματα του τόπου. Στους ανθρώπους που αγωνίζονται και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Αυτό θα το πετύχουμε».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως μπροστά μας «έχουμε δυσκολίες, αλλά ξέρουμε πού θα πατήσουμε. Ο λαός μάς έδωσε τη 2η ευκαιρία να καθαρίσουμε με αυτό το καθεστώς. Από αύριο ξεμπερδεύουμε με το παλιό».

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο «γιατί αύριο θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που ξεκινήσαμε. Από αύριο ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: