Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

"Οι Αρχές γνωρίζουν και σιωπούν"Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος


Η κλειδωμένη, επί μήνες, στα συρτάρια των πολιτικών γραφείων λίστα Λαγκάρντ μπορεί να γίνει η λαιμητόμος ενός συστήματος που γέννησε και θέριεψε το τέρας της διαπλοκής σε αυτόν τον τόπο.

Είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ιερή ασυλία επωνύμων που χρόνια τώρα δρουν εγκληματικά κατά της χώρας και των πολιτών, κλέβοντας και στέλνοντας αμύθητα ποσά σε Ελβετία και εξωχώριους παραδείσους.

Είναι αυτό ακριβώς που τρέμει όσο τίποτα άλλο το σύστημα της διαπλοκής. Επιχειρηματίες που εμπλέκονται αλλά και πολιτικοί -υποχείρια ενός παγιωμένου νοσηρού συστήματος διαφθοράς που δρούσαν υποστηρικτικά- έχουν κινητοποιήσει τους σκοτεινούς μηχανισμούς τους για να παραμείνουν τα στόματα κλειστά.Όμως, ο Ερβέ Φαλτσάνι, ο Γαλλοϊταλός που γνωρίζει τους κωδικούς της παρανομίας, μίλησε. Συγκεκριμένα, μίλησε στους τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς που πήγαν στο Παρίσι υπό άκρα μυστικότητα για να του πάρουν κατάθεση. Έδωσε στοιχεία και, κυρίως, έδωσε ονόματα.

Αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι περισσότερα από 10 πρόσωπα (όχι 8, όπως κάνουν λόγο διάφορα ΜΜΕ) βρίσκονται «εγκλωβισμένα» σε ένα στικάκι που έδωσε το πρώην στέλεχος της HSBC.

Διερευνάται η εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο και, ενδεχομένως, πολιτικό χρήμα, για ποσά άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Στο ηλεκτρονικό αυτό αρχείο υπάρχουν στοιχεία για κοινά πρόσωπα και εταιρείες που σε πολλές περιπτώσεις έπαιζαν τον ρόλο διαμεσολαβητή-μεταφορέα στη διακίνηση των χρημάτων.

Όλα αυτά τα στοιχεία, που βρίσκονται πλέον στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, πρέπει να βγουν στο φως. Λίγες ημέρες πριν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών, οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν ποιοι βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και ποιοι είναι οι πολιτικοί που, χρησιμοποιώντας την εξουσία που τους έδωσε ο λαός, φρόντιζαν, αντί να επιστρέφονται τα κλεμμένα χρήματα στη χώρα, να τα «εξαφανίζουν» μέσα από δαιδαλώδεις τραπεζικές διαδρομές.

Τα ονόματα, πολιτικά και επιχειρηματικά, είναι βαριά και αναμένεται να ταράξουν συθέμελα το πολιτικό σκηνικό, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έτυχαν... πολιτικής συγκάλυψης.

Oι εισαγγελείς ήταν φοβισμένοι και ταραγμένοι όταν είδαν τις πληροφορίες που τους έδωσε ο ΦαλτσάνιΆλλωστε, ο πληροφοριοδότης της λίστας μιλώντας στο zougla.gr ήταν σαφής: «Ακόμα και οι εισαγγελείς που μου έπαιρναν κατάθεση ήταν εξαιρετικά ταραγμένοι». «Τους είδα πολύ φοβισμένους από αυτά που έβλεπαν και άκουγαν. Φαντάσου πως διακόπταμε την κατάθεση. Τους έπαιρναν τηλέφωνο δικά τους πρόσωπα και τους έδιναν δύναμη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Δεν ήταν και δεν είναι καθόλου εύκολο για αυτούς τους δικαστικούς να ερευνήσουν και να αγγίξουν αυτά τα πρόσωπα. Χρειάζεται και κάτι παραπάνω από κουράγιο» πρόσθεσε. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας και η Δικαιοσύνη δεν έκαναν τίποτα, και κάποια κόμματα εμπόδιζαν να βγουν στο φως τα ονόματα» τόνισε, για να συμπληρώσει χαριτολογώντας ότι: «Στην Ελλάδα κυβερνά το μαύρο χρήμα».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, στη λίστα των φερόμενων ως φοροφυγάδων που προσκόμισε ο Ε. Φαλτσάνι φιγουράρουν μεγάλα ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου, εκτός Αριστεράς, συγγενείς πρωτοκλασάτων στελεχών, μεγάλων και ιστορικών παρατάξεων, αλλά και επιφανείς επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, στη νέα λίστα Φαλτσάνι περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, πρώην υπουργός, συγγενείς πρώην προέδρων κομμάτων, φίλοι και συνεργάτες.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους:Μετά από όλα αυτά είναι φανερό ότι η λίστα των Βαξεβάνη-Παπακωνσταντίνου ήταν μία υπονομευμένη λίστα που εξυπηρετούσε συμφέροντα πολιτικών οικογενειών και γι’ αυτό εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Τα ονόματα-φωτιά έλειπαν από τη συγκεκριμένη λίστα, η οποία για πρώτη φορά θα δει το φως της δημοσιότητας.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμευμένος από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να σπάσει το «απόστημα» της εγκληματικής οργάνωσης η οποία κρύβεται, όπως φαίνεται, πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσπευσε να ζητήσει τη συνεργασία του Φαλτσάνι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη «Λερναία Ύδρα» της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Μην μπορώντας, εξάλλου, να προσφέρει στον λαό όλα όσα του είχε υποσχεθεί πριν από την ανάδειξή του στην κυβέρνηση, το χτύπημα της διαπλοκής ήταν ένα από τα πιο ισχυρά του όπλα.

Αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση αδυναμίας, λόγω προεκλογικής περιόδου και κυρίως λόγω μνημονίου, το οποίο τον έχει φέρει απολογούμενο να ξετυλίξει το κουβάρι και να λύσει την υπόθεση.

Δεδομένης της αδυναμίας αυτής, πιθανόν να μην είναι σε θέση να τα βάλει με μεγάλα συμφέροντα από όποιο χώρο κι αν προέρχονται, αναζητώντας τις μετεκλογικές συμμαχίες. Η ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστια. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ βαρύνεται και αυτός με μερίδιο ευθύνης, καθώς στους επτά μήνες της διακυβέρνησής του δεν επιτάχυνε τις διαδικασίες των ερευνών.

Σιγή ιχθύος…


Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι από κύκλους της Δικαιοσύνης διαρρέεται ότι ανώτατο δικαστικό πρόσωπο έδωσε εσωτερική εντολή να σταματήσει κάθε αποκάλυψη των ονομάτων που εμπεριέχονται στο στικάκι-φωτιά.

Η άτυπη αυτή εντολή να «θαφτεί» ο φάκελος μέχρι τις εκλογές προκαλεί ποικίλα ερωτήματα και εγείρει αμείλικτες ενστάσεις. Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Φαλτσάνι δήλωσε ότι τα στοιχεία αφορούν σε διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος που ακουμπά μεγάλα πρόσωπα, καθίσταται εξ ορισμού προβληματικό το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αδρανεί και ουδείς είναι υπεράνω αυτής.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι αναγκαίο να βγουν τώρα τα ονόματα και να διαλυθούν οποιεσδήποτε σκιές συγκάλυψης. Δικαστικές πηγές επιμένουν, πάντως, πως μέχρι στιγμής δεν ερευνάται πολιτικό πρόσωπο και ούτε διατυπώθηκε σχετική ερώτηση στον Φαλτσάνι. Η διαδρομή του χρήματος, κατά την πορεία της έρευνας, είναι άγνωστο που θα οδηγήσει, ωστόσο, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά δικαστικοί κύκλοι, για όλα αυτά απαιτείται χρόνος και διασταύρωση όλων των στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: