Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Θρίλερ για την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


Το προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 0,2% έως μια ποσοστιαία μονάδα - Πιο δημοφιλής ο Μεϊμαράκης από τον Τσίπρα - Από επτακομματική έως εννεακομματική η Βουλή - Τρίτη η Χρυσή Αυγή.   Οριακή είναι η διαφορά για την πρωτιά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία στις τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα κυμαίνεται από 0,2% έως μια ποσοστιαία μονάδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα συνεχίζεται το θρίλερ για την παρουσία ή όχι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Βουλή με την επόμενη Βουλή να είναι από επτακομματική έως εννεακομματική.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν επίσης προβάδισμα Μεϊμαράκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στη δημοφιλία ενώ οι πολίτες στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπερ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.


Pulse: Η απόλυτη ισοπαλία για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔΣτη δημοσκόπηση της Pulse για το Ποντίκι καταγράφεται απόλυτη ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνουν από 26,5% στην πρόθεση ψήφου.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5%, στην τέταρτη θέση ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ με 6% και ακολουθούν Ποτάμι και ΚΚΕ με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4% και ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή με την Ένωση Κεντρώων να βρίσκεται στο 3.5%.

Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝ.ΕΛ με 2.5%. Άκυρό ή αποχή επιλέγει το 5.5% ενώ αναποφάσιστο παραμένει το 6,5% του δείγματος.Η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 79% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλά στο 57% με μεγάλο περιθώριο άυξησης μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.Στην ερώτηση "Ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός" ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 35% και προηγείται με 2 μονάδες από τον αντίπαλό του, Βαγγέλη Μεϊμαράκη που βρίσκεται στο 33%. Τρίτος ο... "Κανένας" με 30%.
ΚΑΠΑ Research: Στο 0,5% η διαφοράΠαρόμοια εικόνα και στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research σύμφωνα με την οποία το οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξης του 0,5%.

Συγκεκριμένα στην έρευνα για το «Βήμα» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 26,7% έναντι 26,2% της Νέας Δημοκρατίας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7% και ακολουθούν κατά σειρά το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,9%, το Ποτάμι με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4,2%, η Ένωση Κεντρώων με 3,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%.Public Issue: Ισοπαλία στο 31%

Το απόλυτο θρίλερ δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή της Κυριακής με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να συγκεντρώνουν το 31% των ερωτηθέντων.

Στην ίδια δημοσκόπηση ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες επί του Ευάγγελου Μεϊμαράκη (40% έναντι 37%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά το 11% και «μεγάλο συνασπισμό» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ το 27%.Metron Analysis: Στο 0,3% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Ντέρμπι με λιγότερο από μισή μονάδα διαφορά, δείχνει ακόμα μία δημοσκόπηση, σχεδόν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Μπορεί να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, αλλά η διαφορά δεν ξεπερνά το 0,3%, καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 25%, έναντι 24,7% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, εμφανίζει εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με 2,4%, και την Λαϊκή Ενότητα λίγο πιο ψηλά, με 2,6%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ 25%
ΝΔ 24,7%
Χρυσή Αυγή 4,9%
ΚΚΕ 4,7%
Ενωση Κεντρώων 4,6%
Ποτάμι 4,4%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,1%
Λαϊκή Ενότητα 2,6%
Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,4%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 8,5%.Σύμφωνα με την αναγωγή για την εκτίμηση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων είναι αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ 31,7%
ΝΔ 31,3%
Χρυσή Αυγή 6,2%
ΚΚΕ 5,9%
Ενωση Κεντρώων 5,9%
Ποτάμι 5,5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,2%
Λαϊκή Ενότητα 3,3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες 3%Δημοφιλέστερος αρχηγός εμφανίζεται για ακόμα μια φορά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 46% έναντι 45% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 44% των πολιτών «απαιτεί» συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην επόμενη κυβέρνηση.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει τη ρευστότητα του πολιτικού κλίματος. Στην ίδια έρευνα οι πολίτες τοποθετούνται σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, αλλά και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, όπως και έναντι των πολιτικών αρχηγών.GPO: Προβάδισμα 0,2% για τον ΣΥΡΙΖΑΟριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του Mega, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, το βράδυ της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% και ακολουθεί η ΝΔ με 25,8%. Στο 6,5% βρίσκεται η ΧΑ, στο 6% ο συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο 5,7% το ΚΚΕ, στο 4,4% το Ποτάμι, στο 3,6% η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο 3,3% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και στο 3% οι ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά στις θετικές γνώμες (δημοφιλία) των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με 45%.

Ακολουθούν:
- Αλέξης Τσίπρας 42,9%
- Φώφη Γεννηματά 40,2%
- Σταύρος Θεοδωράκης 40,2%
- Δημήτρης Κουτσούμπας 28,4%
- Πάνος Καμμένος 26,8%
- Παναγιώτης Λαφαζάνης 22,1%
- Νίκος Μιχαλολιάκος 11,5%

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Με μία μονάδα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑΟριακό προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκοπική έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι. Σε δείγμα 2.000 ατόμων, στην έρευνα που διεξήχθη από την Τετάρτη πριν το ντιμπέιτ, έως την Παρασκευή μεσημέρι, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,5%, το Ποτάμι με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 4,5%, ενώ 3% συγκεντρώνει η Λαϊκή Ενότητα, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μένουν εκτός Βουλής, μόλις με 2%.Το 84% των πολιτών που παρακολούθησε το ντιμπέιτ, δηλώνει πως δεν επηρεάστηκε καθόλου από αυτό, σχετικά με το τι θα ψηφίσει. Στο ίδιο πνεύμα, η πλειοψηφία κρίνει πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν ξεχώρισε, αλλά δεύτερος έρχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 19% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αντίστροφη ερώτηση, για την χειρότερη παρουσία στο ντιμπέιτ, ο Πάνος Καμμένος πήρε την πρώτη θέση με 19% και δεύτερος ήρθε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων πάντως φαίνεται πως παραμένει αναποφάσιστο, καθώς ένας στους δύο κρίνει πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν ξεχώρισε στην τηλεμαχία.

Δείτε τις συσπειρώσεις των κομμάτων:


Palmos: Εκτός Βουλής ΑΝΕΛ και ΛΑΕ


Επτακομματική Βουλή δίνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Palmos για λογαριασμό του tvxs.gr καθώς το όριο του 3% δεν πιάνουν η Λαϊκή Ενότητα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της Palmos ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24,9% έναντι 23,7% της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,7%, ΠΑΣΟΚ με 4,3%, ΚΚΕ με 3,8%, Ένωση Κεντρώων με 3,7%, το Ποτάμι με 3,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,2%.Δεν υπάρχουν σχόλια: