Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Γενναία παραίτηση της ΒαλαβάνηΤην παραίτησή της από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών υπέβαλε η Νάντια Βαλαβάνη. Όπως έγινε γνωστό, η επιστολή βρισκόταν από το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.Η παραίτηση Βαλαβάνη ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τον ευρύ ανασχηματισμό που προωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του να υλοποιηθούν τα δυσβάσταχτα μέτρα της συμφωνίαςΕλάχιστες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας-πιστωτών και τους ισχυρισμούς της Μέρκελ περί… απόσυρσης νομοσχεδίων που εκλαμβάνονται από τους εταίρους ως «μονομερείς ενέργειες», η φημολογία περί παραίτησης της κ. Βαλαβάνη ήταν έντονη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπεύθυνη για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και ήταν αυτή που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο τις 100 δόσεις. Η παραίτηση Βαλαβάνη ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τον ευρύ ανασχηματισμό που προωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να υλοποιηθούν τα δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία προβλέπονται στη συμφωνία.

Νωρίτερα, η πρώην (πλέον) αναπληρώτρια υπουργός αρνήθηκε με επιστολή της ότι ήταν αυτή η οποία απέσυρε μεγάλο ποσό από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ηράκλειο Κρήτης, δύο μόλις ημέρες πριν από την επιβολή capital control στις τράπεζες.

Η επιστολή:

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Αλέξη,


Στήριξα την ομάδα διαπραγμάτευσης τη νύχτα της Παρασκευής όντας σίγουρη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία. Ότι τελικά θα γυρίσετε πίσω για να στηριχτούμε στο λαό - όπως το έκανες και την προηγούμενη φορά. Ότι η ανάγνωση της μάχης που δίνατε εκεί θα βοηθήσει ν' αποκαλυφθεί στα μάτια και των πιο ανυποψίαστων συμπατριωτών μας, μετά και τ' αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της προηγούμενης Κυριακής, πώς επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργαλείο για να μετασχηματίσουν βίαια στο ακόμα φρικαλεότερο συνολικότερα την Ευρώπη. Επειδή δεν πιστεύω ότι η κατάσταση για την εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας μπορεί ποτέ ν' αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο χωρίς τη δική της συνειδητοποίηση και θέληση για δράση προς τα εκεί.

Ακόμα και τώρα, Δευτέρα πρωί, εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Ότι η τακτική των γνωστών κυρίαρχων κύκλων στη Γερμανία είναι ο πλήρης εξευτελισμός της κυβέρνησης και της χώρας. Να ψηφίσει η Βουλή αύριο-μεθαύριο ό,τι μέχρι σήμερα έχει - ας πούμε - «συμφωνηθεί», και πάλι να μην υπάρξει συμφωνία. Μέχρι να καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση και ν' αναλάβει κυβέρνηση «δοτών» και «προθύμων». Αυτοί που έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Αυτοί που, μαζί με τους «έξω», πίστεψαν ότι οι κλειστές τράπεζες θα συνέτριβαν το πρώτο πείραμα ελπίδας στην ευρωπαϊκή ήπειρο τον καινούργιο αιώνα. Αυτοί που ήδη σηκώνουν κεφάλι και απευθύνονται με μια ύβρι που δε θα μπορέσει να εξαλείψει οποιαδήποτε κάθαρση.

Αλέξη,

ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα ότι σ' ένα πόλεμο, όταν οι δυνάμεις του αντίπαλου αποδειχθούν συντριπτικά υπέρτερες, επιτρέπεται η συνθηκολόγηση - με μοναδικό στόχο την ανασύνταξη των δικών σου δυνάμεων και την οργάνωση, ξανά, της αντίστασης που θα επιτρέψει να μεταβάλλεις πλέον τις ίδιες εκείνες τις συνθήκες που οδήγησαν στην ήττα. Αυτή η «συνθηκολόγηση», όμως, είναι τόσο συντριπτική, που δε θα επιτρέψει ανασύνταξη δυνάμεων. Και η επιδείνωση, με δική μας υπογραφή, της κατάστασης ενός εξαντλημένου λαού εκεί που πήγαινε να σηκώσει κεφάλι, θα αποτελέσει «ταφόπλακα», για πολλά χρόνια, οποιωνδήποτε δυνατοτήτων χειραφέτησης του.

Χρωστάμε πριν απ' όλα στα νέα παιδιά, αυτά που καθόρισαν το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, αυτά που είναι το μέλλον τους που καθορίζεται σήμερα, να γυρίσει η αντιπροσωπεία μας χωρίς αφόρητες δεσμεύσεις. Ν' απευθυνθείς ξανά σε αυτά τα παιδιά και σ' όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν ψήφισαν όχι ή ναι. Να τους εξηγήσεις πώς ακριβώς έχει η κατάσταση, τι θα έχει ν' αντιμετωπίσει ο λαός μας, αν πάρει σάρκα και οστά, στις συνθήκες που επιβλήθηκαν στη χώρα, το πλειοψηφικό όχι. Που δόθηκε με την πλειοψηφία να θέλει αυτό που λέγαμε, λύση εντός της Ευρώπης.

Αυτή η συγκεκριμένη λύση, όμως, που επιβάλλεται σήμερα με τόσο καταθλιπτικό τρόπο, δεν είναι λύση βιώσιμη. Για τους ίδιους, για το λαό, για τη χώρα. Για την άλλη Ευρώπη, που βρίσκεται σε κατάσταση τοκετού. Είναι άλλο πράγμα να βρεθείς σε μια πραγματικότητα εξαιρετικά δύσκολη, ν΄ αντιμετωπίζεις μια καταστροφή, μ' ελπίδα ωστόσο σ' ένα μέλλον αξιοπρέπειας, κυριαρχίας κι ανεξαρτησίας. Κι άλλο ν' αντιμετωπίζεις μια καταστροφή που θα ολοκληρωθεί με ό,τι εθνικό εισόδημα έχει απομείνει να κατευθύνεται στους «έξω», για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν αποπληρώνεται στους αιώνες των αιώνων και κάνει την ίδια την κοινωνία μη βιώσιμη, και στους «πάνω».

Αλέξη,

Σ' ένα τέτοιο προσκλητήριο θα είμαι παρούσα και θα το υπηρετήσω απ' όποια θέση θέλεις μέχρι τέλους. Σε περίπτωση όμως που η αντιπροσωπεία μας επιστρέψει με τις δεσμεύσεις που απευχόμαστε - μέτρα θνησιγενή, που σε κάθε αξιολόγηση θα ξαναθέτουν τα ίδια διλήμματα, υποχώρηση ή GREXIT -, είναι αδύνατο να συνεχίσω να είμαι μέλος της κυβέρνησης. Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με τίμησες. Με τη σειρά μου, σ' ένα υπουργείο που όπως ξέρεις βρέθηκα μόνο για λόγους κομματικότητας, έκανα ότι μπορούσα για ν' ανακουφιστούν λαϊκά στρώματα και για να προετοιμάσω ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Το ίδιο και σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο, της διαφύλαξης και μιας πραγματικής αξιοποίησης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και του τόπου, της δημόσιας περιουσίας. Σ' ευχαριστώ που έστω για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μου έδωσες τη δυνατότητα να υπηρετήσω απ' αυτή τη θέση το απελευθερωτικό μας εγχείρημα. Ο αγώνας, θέλω να πιστεύω, συνεχίζεται.

Μ' εκτίμηση

Νάντια Βαλαβάνη


«Δεν έχω καμία σχέση με τα 200.000 ευρώ»

Παράλληλα, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, με ανακοίνωση της υποστηρίζει πως δεν έκανε καμία ανάληψη πριν από την επιβολή του έλεγχου κεφαλαίων.

Η ανακοίνωση:


«Ο συμπατριώτης μου βουλευτής Ηρακλείου Λ. Αυγενάκης σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή κι απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, με "φωτογραφίζει”, στηριγμένος σε δημοσίευμα site της Αττικής, ως τον "ιδιαίτερα προβεβλημένο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα ο οποίος έδειξε να γνώριζε πολύ καλά τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί δύο εικοσιτετράωρα αργότερα.


Το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος -δεν δραστηριοποιείται πολιτικά στη συγκεκριμένη περιοχή- επικοινώνησε το πρωί της Πέμπτης 25 Ιουνίου με το διευθυντή ενός από τα πέντε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης και απαίτησε να αποδεσμεύσει άμεσα τις προθεσμιακές καταθέσεις που είχε εκεί μαζί με δυο στενά συγγενικά του πρόσωπα (200.000 ευρώ)."


Όπερ και εγένετο. Ήδη το όνομα μου κυκλοφορεί φαρδιά-πλατιά σε σχόλια κάτω από σχετικές αναδημοσιεύσεις. Παρ' όλο που η λάσπη "κολλά" με τρόπο που αυτοί που τη χειρίζονται ξέρουν καλά, είτε είναι πολιτικοί είτε δημοσιογράφοι, κι αυτό ανεξάρτητα απ’ ό,τι και να πεις, αισθάνομαι υποχρεωμένη ν’ αποδείξω ότι "δεν είμαι ελέφαντας", δηλώνοντας ότι:

• Δεν διαθέτω λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα στο Ηράκλειο Κρήτης.

• Ο μοναδικός λογαριασμός που διαθέτω στην "Εθνική" είναι στην Αθήνα, στο υποκατάστημα της στη Βουλή, και αφορά τη μισθοδοσία μου ως βουλευτή. Ο λογαριασμός αυτός ουδέποτε περιείχε προθεσμιακή ή άλλη κατάθεση. Σήμερα έχει μέσα την τελευταία βουλευτική μου αποζημίωση.

• Έχω χρόνια να μιλήσω με Διευθυντή υποκαταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας στο Ηράκλειο. Στην Αθήνα δεν έχω μιλήσει ποτέ.

• Όπως αναγκάστηκα να δηλώσω και στο παρελθόν μετά από συκοφαντικά δημοσιεύματα, ό,τι χρήματα διαθέτω είναι στην Ελλάδα. Και σήμερα είναι "μπλοκαρισμένα", όπως όλου του κόσμου, λόγω τραπεζικής αργίας και ελέγχων κεφαλαίου.

• Ο Πρωθυπουργός γύρισε εντελώς αιφνιδιαστικά για όλους, διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο εκβιασμός μέσω παγώματος του ELA κατά την κυριακάτικη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που επέβαλλε την τραπεζική αργία σε προεκλογική περίοδο δημοψηφίσματος, φαινόταν υπερβολικός ακόμα και για τους "θεσμούς". Η τραπεζική αργία ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 29.6.2015. Οι πολίτες που "άδειαζαν" λογαριασμούς τους στις τράπεζες τις προηγούμενες μέρες το έκαναν υπό το φόβο που καλλιεργούνταν κι όχι λόγω χρήσης πρωθύστερων "εμπιστευτικών πληροφοριών" και "κατάχρησης θέσης" οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης.

Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν μάθει τη διαφθορά ως τρόπο συνύπαρξης των ανθρώπων - και τέτοιες καταστάσεις προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν επίσης στους κόλπους της σημερινής Κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι η "σύμπτωση" (;) της διασποράς τέτοιων "ειδήσεων" σήμερα, μια μέρα τόσο κρίσιμη για την πολιτική ιστορία της χώρας. Είναι άραγε τυχαίο;».

Αυγενάκης: Να ελεγχθούν οι βουλευτές Ηρακλείου και οι συγγενείς τους

Να επιτρέψουν τον έλεγχο στην κίνηση των λογαριασμών τους προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης ζητά από τους βουλευτές και Ευρωβουλευτές του Ηρακλείου αλλά και τους συγγενείς α' και β' βαθμού, ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.


Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Είναι ζήτημα ηθικής τάξης για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό η ανάληψη καταθέσεων εν ενεργεία πολιτικού δυο μέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες;», ο κ. Αυγενάκης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:


«Με το αίτημα να προβεί "στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών, όλων των εν ενεργεία βουλευτών (και συγγενικών προσώπων Α και Β’ βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο), όλων των πολιτικών κομμάτων, που εκλέγονται στο Ηράκλειο ή κατάγονται από το Ηράκλειο και εκλέγονται σε άλλη εκλογική περιφέρεια (άνδρες ή γυναίκες), ακόμη και μελών της Κυβέρνησης που αποτελούν μέλος του οικονομικού επιτελείου" ζήτησα εξαρχής από την Δικαιοσύνη, το Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος, τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών αλλά και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό κατά σειρά να δοθούν όλα τα στοιχεία στην δημοσιότητα.

Αναλυτικά:

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015. Απευθύνθηκα στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, τον Έφορο Αντιπροσώπων Δικαστικής Αρχής Ηρακλείου, και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου, ζητώντας να ξεκινήσουν προς κάθε κατεύθυνση την έρευνα θέτοντας και τον εαυτό μου στη διάθεσή τους.

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015. Κατέθεσα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την υπ’ αριθ. πρωτ. 3949/319/06-07-2015 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Οικονομικών, με την επίκληση κοινοποίησή της στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015. Με επιστολή μου προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα τον ενημερώνω και ζητώ να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015. Απέστειλα πλήρη φάκελο προς τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Ε. Σφακιανάκη και κατέθεσα εκ νέου κοινοβουλευτική παρέμβαση 14 συναδέλφων της Ν.Δ. προς τον Πρωθυπουργό, ερωτώντας εάν μετέφεραν Υπουργοί και Βουλευτές της Κυβέρνησης χρήματα από ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού.

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015. Κατέθεσα εκ νέου πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία (αρ. πρωτ. 5126/10-07-2015) προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015. Απευθυνόμενος πλέον στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Οικονομικών με νέα κοινοβουλευτική μου παρέμβαση με αρ. πρωτ. 4021/14-7-15, τους ενημερώνω για όλες τις ενέργειες μου και ζητώ να διερευνηθεί εάν υπάρχει Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή Υπουργός (ή συγγενής α ή β βαθμού) που έκανε ανάληψη των προθεσμιακών του καταθέσεων δύο μόλις μέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες και εάν αυτό αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιο ζήτημα ηθικής τάξης.

Ζητώ λοιπόν στα πλαίσια διευκόλυνσης του έργου της Δικαιοσύνης να δώσουμε οι ίδιοι οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και οι από το Ηράκλειο καταγόμενοι Βουλευτές το δικαίωμα να ελεγχθούν από την Δικαιοσύνη οι κινήσεις των λογαριασμών που διαθέτουμε εμείς και οι συγγενείς μας (α’ και β’ βαθμού) και δημόσια να παροτρύνουμε την πολιτική ηγεσία της Χώρας μας, τον Πρωθυπουργό και τους αρμοδίους Υπουργούς να προχωρήσουν την έρευνα, να μην "κρυφτεί κανείς πίσω από προσωπικά δεδομένα" και από τις πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο.

Αγαπητοί Συνάδελφοι είναι ώρα να πάρουμε θέση δημόσια:

-Νάντια Βαλάβάνη – ΣΥΡΙΖΑ – Αν. Υπουργός Οικονομικών
-Κώστας Φωτάκης –ΣΥΡΙΖΑ- Αν. Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Μιχάλη Κριτσωτάκη – ΣΥΡΙΖΑ – Βουλευτής Ηρακλείου
-Γιάννη Μιχελογιαννάκη –ΣΥΡΙΖΑ – Βουλευτής Ηρακλείου
-Σωκράτη Βαρδάκη – ΣΥΡΙΖΑ- Βουλευτής Ηρακλείου
-Λευτέρης Αυγενάκης – Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου
-Βασίλης Κεγκέρογλου – ΠΑΣΟΚ – Βουλευτής Ηρακλείου
-Σπύρο Δανέλλη – ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ- Βουλευτής Ηρακλείου
-Γρ. Μακαρώνα – ΑΝΕΛ- Βουλευτής Ηρακλείου
-Μανώλη Συντυχάκη – ΚΚΕ – Βουλευτής Ηρακλείου

Και οι Ευρωβουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης, Ν. Μαριάς, Γ. Γραμματικάκης, Ν. Ανδρουλάκης.

Διατυπώνω εκ νέου τα ερωτήματα που έθεσα προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και ζητώ δημόσια τη συμβολή όλων των ανωτέρω συναδέλφων:

"Υπάρχει Βουλευτής ή Υπουργός ή συγγενής (α’ ή β’ βαθμού) που έκανε ανάληψη των καταθέσεων του δύο μόλις μέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες;

Προτίθεστε να ζητήσετε να δοθεί στη δημοσιότητα η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όλων των βουλευτών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών Οργανισμών του δημοσίου;

Υπάρχει για εσάς ζήτημα ηθικής τάξης αν μέλος/η της κυβέρνησής σας ή βουλευτές ή συγγενείς (α΄ και β΄ βαθμού )έχουν αποδεσμεύσει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες λίγο πριν κλείσουν;"

Ζητώ από την Δικαιοσύνη να προχωρήσει απερίσπαστα και ταχύτατα στην αποκάλυψη της αλήθειας και από την πολιτική ηγεσία της Χώρας μας να τη διευκολύνει με κάθε τρόπο.

Η αλήθεια πρέπει να λάμψει».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν την άφησαν να μιλήσει στο Κοινοβούλιο

Ραχήλ Μακρή: Δεν είστε αριστεροί αλλά κακέκτυπα του Γεωργιάδη

Ανώνυμος είπε...

H 85χρονη μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη και τα 200.000 ευρώ που “σηκώθηκαν” λίγες ώρες πριν τα capital control


Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ ούτε βεβαίως ξεχνιέται με την παραίτησή της από τον υπουργικό θώκο, αφού ο γαλάζιος βουλευτής Ηρακλείου Ε. Αυγενάκης συγκέντρωσε στοιχεία από τράπεζες με τα οποία αποδεικνύεται, όπως δήλωσε, ότι όντως έγινε η ανάληψη των χρημάτων σε συγκεκριμένη ημερομηνία από συγγενή υπουργού.