Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Καραβόμυλος: Ξεπουργάρισε* το Φρύδι. ( video )Βγαίνοντας από το Καραβόμυλο με κατεύθυνση τη Πύλαρο, περίπου διακόσια μέτρα μετά την έξοδο του χωριού, υπάρχει περιοχή με το όνομα «Φρύδι».
Σε ευθεία γραμμή από το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, είναι περίπου τετρακόσια μέτρα.
Στο σημείο αυτό, σχηματιζόταν κολπίσκος, που εκεί χωριανοί, έδεναν τις γαϊτες τους! (1)
Το σημείο αυτό επίσης ήταν ένα από τα σημεία, που οι γυναίκες από τα παλιά Βλαχάτα, έπλεναν τα προικόμαλα (2) των υποψηφίων για γάμο κοριτσιών. Η διαδικασία αυτή ήταν ένα πανηγύρι για τις συμμετέχουσες! Κατέβαιναν τραγουδώντας το μονοπάτι από τα Βλαχάτα, με τα γαϊδουράκια φορτωμένα προικόμαλα και εκεί παραργατάρανε (3) στο πλύσιμο αλλά και στο τραγούδι.Τελειώνοντας το πλύσιμο έστρωναν τα τραπεζομάντηλα, άπλωναν τα φαγητά που είχαν φέρει μαζί τους και η μέρα έκλεινε με χορό και επιστροφή στα Βλαχάτα!Γυναίκες από τα παλιά Βλαχάτα πλένουν προικόμαλα.Όταν μετά το σεισμό του 1953, εγκαταλείφθηκαν τα παλιά Βλαχάτα και οι κάτοικοι κατέβηκαν στο Καραβόμυλο, οι γυναίκες φορτώνονταν τη λεκάνη ή τη σκάφη με τη μπουγάδα στο Κεφάλι, και πήγαιναν στο «Φρύδι» για να ξεπλύνουν τα ρούχα. Απαραίτητο συστατικό του ξεπλύματος των ρούχων τότε, ήταν το λουλάκι (4). Η μάνα μου μου έλεγε, «το λουλάκι δίνει ασπράδα στα ρούχα»!

Η νόννα μου Ελένη Φιλίππου Δανάλη, γυρίζοντας με τη μπουγάδα από το "Φρύδι"


Η γραφικότητα για τους επισκέπτες και η ιστορικότητα για μας τους Βλαχάδες - Καραβομυλιώτες της περιοχής , ήταν μοναδική!!!
Δυστυχώς όταν η Χούντα, αποφάσισε να φτιάξει το δρόμο Καραβομύλου – Αγίας Ευφημίας, επέλεξε.. την εύκολη λύση και αντί μικρής γέφυρας, μπάζωσε το λιμανάκι!!!

Καραβομυλιώτες στο "Φρύδι" πριν τη παρέμβαση.


Θα πρέπει να τονίσουμε πως το «Φρύδι» είναι ένα από τα σημεία εκείνα που εκβάλουν τα νερά από τις Καταβόθρες - Μελισσάνη.
Απ’ όταν μπαζώθηκε ο χώρος, από τις παρυφές του δρόμου που φτιάχτηκε, έτρεχε μικρή ποσότητα νερού.

Καραβόμυλος: Ψαρόβαρκες της εποχής.
Τώρα με τις τελευταίες βροχές, το «Φρύδι»… επανήλθε στα κανονικά του!!! Μεγάλες ποσότητες νερού, αναβλύζουν πάλι από το σημείο , υπενθυμίζοντάς μας…πως η φύση δεν υποτάσσεται!!! Ύστερα από 46 χρόνια, το υπόγειο τρεχούμενο νερό, ξαναβρήκε το δρόμο του και έτσι γάργαρο όπως αναβλύζει… είναι σαν να μας «βγάζει τη γλώσσα» και να μας «λέει» «σιγά μην πειθαρχούσα εγώ στα απερίσκεπτα έργα σας»!!!

Το "Φρύδι" σήμερα.το μπάζωμα


Κλείνοντας να πούμε, πως αν ποτέ γίνει ο δρόμος ( διαπλάτυνση κλπ ) Καραβομύλου – Αγίας Ευφημίας, το κόστος δεν θα είναι τρομακτικό για να ξαναπάρει η περιοχή τη μορφή που είχε, πριν τη παρέμβαση του 1969.
Τάσος Καβαλλιεράτος.
*Ξεπουργάρισε-ξεπουργάρισμα: Εκτόνωση, διέξοδος υγρού στοιχείου, από δοχείο, βαρέλι ( κρασοβάρελο ), ή σημείο της γης.
(2) Γαίτα: είδος βάρκας.
(3)Παραργατάρανε – παραργατάρω: Συναγωνίζονταν – συναγωνίζομαι.
(4) λουλάκι (το): μεσαιωνική ελληνική λουλάκιν < αραβική ليلك (līlak)
ουσία με βαθύ γαλάζιο χρώμα που τη χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στο πλύσιμο των ρούχων για να δίνει στα λευκά λάμψη
http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%

Δεν υπάρχουν σχόλια: