Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Κέρδη 22% τον Φεβρουάριο

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ 3%
Του Nίκου Σακελλαρίου
nsakel@pegasus.gr
Με μεγάλα μηνιαία κέρδη της τάξης του 22% σφράγισε ο Φεβρουάριος την επίτευξης της συμφωνίας της προηγούμενης Παρασκευής. Η εβδομαδιαία άνοδος άγγιξε το 3%. 

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα η μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη και ειδικά του τραπεζικού κλάδου οδηγήθηκε στα ύψη, με τις τιμές να εκτοξεύονται ή να καταποντίζονται ανάλογα με τις διαθέσεις των traders και των συγκυριακών δηλώσεων Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,67%, χάνοντας τις 900 μονάδες και επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των 880,48 μονάδων. Με υποχώρηση προς τις στηρίξεις των 250 μονάδων έκλεισε χθες ο FTSE Large Cap 25 και μάλιστα με αυξημένα συμβόλαια επί του δείκτη στο χρηματιστήριο παραγώγων.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε εκ νέου κατά 8,22% στις 746 μονάδες, με ρευστοποιήσεις σε όλες τις τραπεζικές μετοχές. Ουσιαστικά το ελληνικό χρηματιστήριο και ο τραπεζικός κλάδος έχει γίνει «παίγνιο» στα χέρια βραχυπρόθεσμων traders, οι οποίοι κινούνται σε ορίζοντα ωρών. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι κλάδοι της Υγείας (-6,88%), των Ταξιδιών-Αναψυχής (-3,93%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,6%).

Ανοδικά κινήθηκε μόνο ο κλάδος Πετρελαίου-Αερίου (2%) εξαιτίας βελτιωμένων περιθωρίων διύλισης που καταγράφουν οι εταιρείες του κλάδου. Στα 101,53 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών.

Το γεγονός ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις κινήσεις της, σε συνδυασμό με το είδος των επενδυτών που έχουν έρθει στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν ευνοούν μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

 Οι εγχώριοι χρηματιστές συνιστούν είτε αποχή από τοποθετήσεις είτε επιλογή πραγματικά καλών εταιρειών με αυξημένη ρευστότητα και ικανότητες επιβίωσης σε δύσκολες εγχώριες συνθήκες. Η εξωστρέφεια των εταιρειών θεωρείται επενδυτικό προσόν.

Ξένες αγορές
Στον αντίποδα της ελληνικής εσωστρέφειας και τους άγχους ρευστότητας, οι ξένες αγορές κινούνται ανοδικά, δημιουργώντας είτε ιστορικά ρεκόρ (Αμερική, Γερμανία) είτε υψηλά επταετίας (Ευρωζώνη, Ασία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: