Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Οι «Ασυμβίβαστοι»...


Η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο είναι το θέμα που κυριαρχεί στις γερμανικές εφημερίδες.

«Ασυμβίβαστους» χαρακτηρίζει τους δύο πολιτικούς το περιοδικό Spiegel στην διαδικτυακή του έκδοση, σημειώνοντας ότι ήταν «φιλικοί όσον αφορά τον τόνο και σκληροί ως προς την ουσία: Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο έλληνας ομόλογός του Βαρουφάκης δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά την πρώτη συνάντηση. Απέδωσαν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την κρίση». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «τους δύο άνδρες χωρίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρθηκαν την Πέμπτη».

Για επιστροφή «στην πραγματικότητα» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, θέτοντας το ερώτημα αν οι κύριοι Βαρουφάκης και Τσίπρας θα εξακολουθήσουν να εναντιώνονται στην «πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, γνωρίζοντας ότι όχι εντελώς ασήμαντοι παίκτες δεν συναινούν σε μία ριζοσπαστική αλλαγή πορείας». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. «Η Ελλάδα χρειάζεται εταίρους, τουλάχιστον ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης το έχουν αντιληφθεί αυτό. Διαφορετικά ο δρόμος οδηγεί κατευθείαν στη χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δελεάσει τους Γερμανούς με ιστορικές εμπειρίες. Ναι, δεν θα πρέπει να ταπεινώνεται ένας λαός, αυτό έχει στις περισσότερες περιπτώσεις τραγική κατάληξη. Ωστόσο, είναι εσφαλμένο να συγκρίνει κανείς την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης για την Ελλάδα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών», υπογραμμίζει η FAZ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: