Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Νέα αιματηρή επίθεση φανατικών ισλαμιστών στη ΔανίαΠυρά ερρίφθησαν κοντά σε κτήριο όπου ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς συμμετείχε σε συζήτηση για τον ισλαμισμό στην Κοπεγχάγη. Από τα πυρά των δύο αγνώστων έχασε τη ζωή του ένας πολίτης που παρακολουθούσε την εκδήλωση, περίπου 40 ετών, και τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί. Τόσο ο καλλιτέχνης όσο και ο Γάλλος πρέσβης που συμμετείχαν στην εκδήλωση είναι σώοι, ενώ οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Η συζήτηση είχε τίτλο «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης». Υπολογίζεται ότι οι δράστες πυροβόλησαν περίπου 200 φορές πριν τραπούν σε φυγή. Τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι άγνωστοι που πυροβόλησαν μιλούσαν δανικά, ήταν ντυμένοι με σκουρόχρωμα ρούχα και διέφυγαν με ένα όχημα τύπου Volkswagen Polo, το οποίο βρέθηκε από την αστυνομία στα ανατολικά της Κοπεγχάγης.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο ανταπέδωσαν τα πυρά.
Ο Λαρς Βιλκς προκάλεσε πολεμική το 2007 όταν δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, γεγονός που συνοδεύτηκε από τη διατύπωση απειλών εναντίον του από ισλαμιστικές οργάνωσεις. Εκτοτε, ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία. Έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ.

Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.​«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν»
Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν λίγο αφότου ολοκλήρωσε την ομιλία του ο γάλλος πρεσβευτής ο οποίος στη συνέχεια έγραψε στο twitter ότι είναι «ζωντανός στην αίθουσα». «Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.


Σε εξελιξη βρίσκονται αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

Καταδικάζει η Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε «με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την τρομοκρατική επίθεση κατά δημόσιας εκδήλωσης στην Κοπεγχάγη, στην οποία συμμετείχε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία». «Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «εξέφρασε στην πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη δοκιμασία αυτή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία, με την οποία γνωστοποιείται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ θα μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην Κοπεγχάγη.Ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, πιθανότατα να ήταν ο κύριος στόχος της επίθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: