ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Την ενοχή του Ν. Μιχαηλίδη και του γιου του για τα TOR M1 προτείνει ο εισαγγελέας

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

Την ενοχή του Ν. Μιχαηλίδη και του γιου του για τα TOR M1 προτείνει ο εισαγγελέας


Με βασικό ενοχοποιητικό «χαρτί» σε βάρος τους τις αποκαλύψεις του Νίκου Ζήγρα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε την ενοχή του Κύπριου πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, του γιου του Μιχάλη και των υπόλοιπων τριών κατηγορουμένων στην υπόθεση της σύμβασης των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η εισαγγελέας θεωρώντας καθοριστικό το ρόλο του Ν. Ζήγρα καθώς όπως είπε «δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα Ζήγρα, ενώ ούτε ο Ντίνος Μιχαηλίδης ούτε και ο γιος του Μιχάλης δεν προσκόμισαν κανένα έγγραφο, που να αποδεικνύει ότι τις συναλλαγές που έγιναν με τον επίσης κατηγορούμενο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ (Σύριος επιχειρηματίας που καταζητείται) ήταν νόμιμες.

Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή της, και οι πέντε εμπλεκόμενοι -με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη- «τέλεσαν τα αδικήματα επανειλημμένα, μεθοδευμένα, χρησιμοποίησαν εξωχώριες εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν επρόκειτο για περιστασιακή ιστορία, καθώς είχαν αποκτήσει υποδομή».

Η εισαγγελέας εμφανίστηκε πεπεισμένη πως όλα έγιναν όπως τα έχει περιγράψει ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Κυρίως δεν πείστηκα για ποιό λόγο ο Ν. Ζήγρας να τους εμπλέξει στην υπόθεση αν δεν είχαν καμία συμμετοχή» επεσήμανε και αναρωτήθηκε: «Για ποιό λόγο να έχει τέτοιο μένος με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους;».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το «έμπιστο πρόσωπο που έπρεπε να υπάρχει για να συνδέει το Ν. Ζήγρα και το Φουάντ Αλ Ζαγιάντ», αφού «αυτός έδινε επιταγές στο Ν. Ζήγρα και κρατούσε άλλες για τον εαυτό του».

Ως τον άνθρωπο με τον «κομβικό ρόλο στη διακίνηση της μίζας» χαρακτήρισε η εισαγγελέας τον Σύριο Αλ Ζαγιάντ, αναφέροντας πως «είχε κομβικό ρόλο στη δωροδοκία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και αποδείχτηκε η συμμετοχή του. Γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και για ποιό λόγο δίνονταν».

«Αποδεικνύεται αδιάσειστα η εμπλοκή του Σύρου επιχειρηματία στην υπόθεση καθώς με τη δήλωση που απέστειλε στο δικαστήριο παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε όλες τις επιταγές στον Ντίνο Μιχαηλίδη παρότι αυτός ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε που τις διέθεσε ο πρώην υπουργός» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ενοχή πρότεινε και για τον Αν. Σοφό κι τη σύζυγό του που επίσης κατηγορούνται για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Ντ. Μιχαηλίδη στην υπόθεση του Tor M1 ήλθε από τον εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται ότι κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού Μιχαηλίδη, Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται ο Κύπριος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: