Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Τι οδήγησε τον Σαμαρά στην αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς


Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Λεωφόρο Συγγρού η επιχείρηση «αμφίπλευρη διεύρυνση», όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το newpost.gr. Το άνοιγμα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας γίνεται και προς τα δεξιά, αλλά κυρίως προς το «Μεταρρυθμιστικό Κέντρο».

Αυτός είναι και ο όρος που χρησιμοποιούν πλέον τα κορυφαία στελέχη του κόμματος στις συσκέψεις για την κατεύθυνση που θα έχει η γαλάζια προεκλογική καμπάνια, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε «μπατάρει» λίγο περισσότερο προς τα δεξιά με τα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Ήδη οι μεταγραφές της Άντζελας Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ, του Βασίλη Οικονόμου από την κεντροαριστερά και του Άγη Βερούτη, μέλους της ΔΡΑΣΗΣ και συνιδρυτή της «Δημιουργία-Ξανά», αποτελούν τις πρώτους άσους που κρατούσε κρυμμένους το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο, ενώ σήμερα μαζί με τα υπόλοιπα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθεί και αυτό τουΓιώργου Χατζημαρκάκη, πιθανότατα για το Επικρατείας.

Η προεργασία για το άνοιγμα αυτό είναι συστηματική και έχει ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και καιρό. «Απευθυνόμαστε, πέρα από κομματικές ταμπέλες, στον κόσμο της κοινής λογικής στους πολίτες που θέλουν την Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Έχουμε ήδη τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Άγη Βερούτη.

Η διεύρυνση που θα επισφραγιστεί με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο διάστημα που θα απομένει μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίουκαι σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού, η πολιτική λογική πάνω στην οποία στηρίζεται το αμφίπλευρο άνοιγμα είναι συγκεκριμένη:


«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη, που κρατά τη χώρα στον στενό πυρήνα της ευρωζώνης, δεν είναι κάτι το αόριστο, αλλά συμβολίζεται με πρόσωπα, τα οποία έχουν εκλογική βάση», διευκρίνιζε το ίδιο στέλεχος, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι ότι σε αυτές τις εκλογές το διακύβευμα δεν είναι κομματικό, αλλά αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης.

Παράλληλα από τη ΝΔ στοχεύουν και σε πρόσωπα τα οποία δεν θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, όμως το πολιτικό τους βάρος μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια του κόμματος για τις προσεχείς εκλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην Πρόεδρος της Δράσης Αντύπας Καρίπογλου, ο οποίος αν και αρνήθηκε σχετική πρόταση να συμμετέχει στο Επικρατείας, την οποία χαρακτήρισε «τιμητική», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει και θα στηρίξει την ΝΔ καθώς όπως ανέφερε «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν απολύτως καταστροφική για την χώρα».

Μάλιστα ο κ. Καρίπογλου υπενθύμισε ότι πάντοτε υποστήριζε «πως απαιτείται η δημιουργία ενός μεγάλου φιλοευρωπαϊκού και δημοκρατικού κέντρου με την συνεργασία φιλελευθέρων, σοσιαλδημοκρατών, μεταρρυθμιστών και υπερασπιστών της ανοιχτής κοινωνίας. Το μέτωπο αυτό θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου, να είναι το ανάχωμα και όχι το προγεφύρωμα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανακοίνωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων θα γίνει σήμερα μετά τις 11 το πρωί, αφού προηγηθεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, που θα τα εγκρίνει. Στις λίστες οι υποψήφιοι που κατέρχονται για πρώτη φορά, σε εθνικές εκλογές, ξεπερνούν σύμφωνα με πληροφορίες, το 55%, ενώ θα υπάρχει ισχυρή παρουσία γυναικών και μεγάλη συμμέτοχη των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: