Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Πώς μπορεί να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές!


Τα πράγματα είναι απλά για όσους καίγονται για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Θα τις κερδίσει το κόμμα που με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου πήγαινε μπροστά, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό τουλάχιστον ισχύει σύμφωνα με την προϊστορία από το 1974. Ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα που δημοσκοπικά έχει πάρει κεφάλι δεν χάνει τις εκλογές. Μία μόνο φορά ο κανόνας αυτός δεν επαληθεύθηκε.
Ήταν το έτος 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη ξανακέρδισε τις εκλογές, έστω με διαφορά μόλις 70.000 ψήφων, παρότι η αντιπολιτευόμενη ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις όλους τους προηγούμενους μήνες.

Σήμερα το δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ, στην κούρσα της αναμέτρησης δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, εκτός του ότι είναι κυβερνητικό κόμμα, έχει και ένα άλλο στοιχείο εναντίον. Είναι η μικρή, σε σχέση με άλλες περιπτώσεις, προεκλογική περίοδος, που δυσκολεύει τις προσπάθειες για ανατροπή των δεδομένων.

Ένας μόνο παράγοντας μπορούσε, λένε οι ειδικοί, να ανοίξει τον δρόμο της ΝΔ προς την πρώτη θέση. Κάποιο καραμπινάτο γεγονός, οικονομικού χαρακτήρα, ένα χρηματιστηριακό κραχ για παράδειγμα, κάτι που να προκαλέσει πανικό, όπως μία μαζική φυγή κεφαλαίων.

Ήδη, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, πολλοί παλιοί κεντρογενείς ψηφοφόροι επιστρέφουν στη ΝΔ, επηρεασμένοι από την κινδυνολογία περί καταστροφής που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναλάβει την εξουσία.

Οι πολίτες αυτοί ήταν σφόδρα αγανακτισμένοι από την κυβέρνηση για τις περικοπές συντάξεων και μισθών, για την υψηλή φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ, την ανεργία κ.λπ., κ.λπ.

Είχαν, λοιπόν, αποφασίσει να ψηφίσουν Τσίπρα, αφενός μεν για να τιμωρήσουν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο και αφετέρου, γιατί, όπως θαρρούσαν, δεν είχαν τίποτε άλλο να χάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κινδυνολογία των ημερών τούς έπεισε ότι έχουν να χάσουν ακόμη την παραμονή στο ευρώ, τις καταθέσεις τους και πολλά άλλα. Να, λοιπόν, γιατί άρχισε να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Από την άλλη, όμως, έχουμε και ένα κύμα νέων ψηφοφόρων που ούτε μισθούς έχασαν ούτε συντάξεις. Επίσης ούτε καταθέσεις και σπίτια έχουν για να τους τα πάρει κανείς. Κατευθύνονται, λοιπόν, προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δυναμική αυτή των δύο αυτών ρευμάτων αναμένεται να επηρεάσει αποφασιστικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Το αν θα το κρίνει κιόλας, θα το μάθουμε στις 25 του μηνός.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ζευγάρι στη χρονιά που μπήκε, αποκαλύπτει ο apodytiriakias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: