Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές


Το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε κάποιες διευκρινίσεις αναφορικά με θέματα που έχουν σχέση με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 9 Ιανουαρίου (δηλ. εννέα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου) λήγει η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος, εμβλήματος κόμματος και συνασπισμού περισσοτερων συνεργαζόμενων κομμάτων, στον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία για την πρόταση υποψηφίων. Γι αυτό, έως τις 9 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν επιδώσει στο πρόεδρο του αρμόδιου Πρωτοδικείου και να έχουν καταθέσει στις υπηρεσίες του την παραίτησή τους, οι δημόσιοι λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων κλπ, οι θέσεις των οποίων αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας, για να θέσουν υποψηφιότητα ως βουλευτές.
Στις 10 Ιανουαρίου θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι βουλευτές από τα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία. Την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία για τον καθορισμό, από τις περιφέρειες, των εκλογικών τμημάτων και για την αποστολή, από το υπουργείο Εσωτερικών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, των πινάκων των εκλογικών τμημάτων.

Στις 12 Ιανουαρίου θα επιδοθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών των κομμάτων και των βουλευτών Επικρατείας και στις 14 Ιανουαρίου θα ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Στις 16 Ιανουαρίου, τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων κάθε νομού. Έως τις 18 Ιανουαρίου είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

 Έως τις 19 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει υποβληθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το όνομα υποψηφίου, προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.
Στις 20 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση, από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, των υποψηφίων και των συνδυασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: