Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές δεν έφεραν μαζικές εκροές καταθέσεων


Κατά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι μειώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που στελέχη των τραπεζών αποδίδουν σε αιτίες που δεν σχετίζονται με την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα των ημερών.

Όπως δηλαδή εξηγούν, η μείωση των επιτοκίων, η λήξη της περιόδου ανανέωσης των προθεσμιακών καταθέσεων και βέβαια τα φορολογικά βάρη (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, 4η δόση ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) «ψαλλίδισαν» το υπόλοιπο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Νοέμβριο καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης των 199,7 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα των καταθέσεων, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε από τα 164,5 δισ. ευρώ στα 164,3 δις.

Η πραγματική μείωση είναι ωστόσο μεγαλύτερη, καθώς τον Νοέμβριο εισέρρευσαν στο σύστημα πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ (ελληνικός οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων) της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η αιτία που οι καταθέσεις στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των νοικοκυριών εμφανίζονται αυξημένες κατά 451,5 εκατ. ευρώ, στα 43,6 δις, ενώ οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ στα 84,7 δις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη των τραπεζών, για την ώρα δεν παρατηρείται ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή οι αποταμιευτές φαίνεται να μην προχωρούν σε κινήσεις πανικού εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Έτσι, η όποια κινητικότητα παρουσιάζεται στις καταθέσεις εστιάζεται στην αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων.

Σημειώνουν, τέλος, ότι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: