Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Κάθε μέρα που περνάει, μας φέρνει πιο κοντά στις κάλπες…Γράφει ο Τάκης Χατζής

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι στη δεύτερη αναμέτρηση, αυτή της προσεχούς Τρίτης, ο αριθμός των βουλευτών οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, ενδέχεται να φτάσει τους 169. Λογικά, θα έπρεπε να μιλάνε για 165, ελπίζοντας στον Παναγιώτη Μελά και τους απόντες. Ενδεχομένως όμως, να γνωρίζουν κάτι περισσότερο από τους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που δικαιωθούν στις εκτιμήσεις τους, για την εκλογή του Σταύρου Δήμα χρειάζονται άλλοι 11- είναι πάρα πολλοί και αδύνατο να βρεθούν αν δεν εκδηλωθεί κάποια θεαματική πολιτική πρωτοβουλία από την πλευρά της Κυβέρνησης. Κυρίως από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να διαμηνύει κατηγορηματικά ότι προκρίνει τις καθαρές λύσεις και πως αν δεν εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας, θα οδηγηθούμε σε εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εμφανίζονται ήρεμοι, χωρίς να ανησυχούν για το μέλλον της κυβέρνησης, αν και δεν αιτιολογούν τους λόγους. Και λόγοι προφανείς, είναι κοινό μυστικό, δεν υπάρχουν.

Ταυτοχρόνως ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι υπάρχει δυνατότητα ευρύτερης συναίνεσης και προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία θα είναι προσωπική ή σε συνεννόηση με τον Σαμαρά; Αυτό, προσώρας, ουδείς το γνωρίζει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται κάποια κυβερνητικά στελέχη, αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και οΚωνσταντίνος Μητσοτάκης. Κινούνται όλοι αφ΄ εαυτού ή κάποιοι κάνουν το… λαγό; Ούτε αυτό είναι σε θέση κάποιος (σήμερα) να το γνωρίζει.

Για να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, δεδομένου του κλίματος αλληλοκατηγοριών και υποψιών, οι όροι θα πρέπει να είναι καθαροί και πολιτικοί. Δηλαδή… ο εξής ένας: εκλογή Προέδρου προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τη στενωπό και ορισμός του χρόνου διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Όμως το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι μια μακρά προεκλογική περίοδος θα αποβεί βλαπτική για τη χώρα και απορρίπτει το ενδεχόμενο.

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και αν όντως σχεδιάζεται να εκδηλωθεί μια πρωτοβουλία, λογικά αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες, άντε αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
Άλλως, με τα δεδομένα που υπάρχουν, κάθε μέρα που περνάει, μας φέρνει πιο κοντά στις κάλπες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: