Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Στην Αθήνα σήμερα ο Νταβούτογλου


Το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην συνάντησή του με ΣαμαράΣτην σκιά των προκλήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.
Χθες η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αίτημα του κ. Νταβούτογλου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου να επισκεφθεί με την κυβερνητική αντιπροσωπεία την Θράκη. Η Αθήνα διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα που θα επιβάρυνε το κλίμα.

Κατά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει από το προηγούμενο Συμβούλιο που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να υπογραφούν και νέες συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών. 

Πάντως στην συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρουσία και των υπουργών των Εξωτερικών τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα αναμένεται να τεθεί το σύνολο των ελληνοτουρικών διαφορών. Η συνάντηση έρχεται μετά την τριμερή διακήρυξη του Καίρου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κύπρου. Από την πλευρά τους Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειές τους για διεύρυνση της τριμερούς με την συμμετοχή κι άλλων χωρών και παράλληλα προετοιμάζουν τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να δέχεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της ΑΟΖ χωρίς συμφωνία με την Τουρκία ωστόσο θεωρεί ότι προσέγγιση δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Άγκυρα συνεχίζει την πολιτική ισχύος και απειλών έναντι Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία για να προωθηθεί παρόμοια προσέγγιση ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την επόμενη ημέρα του μνημονίου και την πολιτική αβεβαιότητα λόγω του ενδεχόμενου εκλογών.

Η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας θα γίνει σε αστυνομικό κλοιό καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί απαγόρευση διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του διημέρου ο κ. Νταβούτογλου και το κυβερνητικό κλιμάκιο θα φθάσουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το μεσημέρι της Παρασκευής (15:20). Στις 16:50 ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Το βράδυ της ίδιας μέρας (20:30) οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας». Θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: