Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Αποφασίζει στρατηγική ο διεθνής Συνασπισμός ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο


Την στρατηγική τους κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, στην πρώτη συνάντησή τους, στις εγκαταστάσεις τουΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα.Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι, του στρατηγού Τζον Άλεν, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών των περίπου εξήντα κρατών που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό θα είναι η κατάρτιση μίας «στρατηγικής» πέραν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Επίσης θα συζητηθούν και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως ο καλύτερος συντονισμός για να μπλοκαριστούν οι δρόμοι και οι πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά και να καταπολεμηθεί η μαύρη προπαγάνδα των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να νικηθούν οι σουνίτες εξτρεμιστές στα οχυρά τους, χωρίς τη δράση ξένων χερσαίων δυνάμεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διεθνούς κοινότητας, το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει περίπου 30.000 μαχητές στις τάξεις του, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι αλλοδαποί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να εξετάσουν σήμερα και το ζήτημα των ξένων μαχητών που βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία και οι οποίοι κατά την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά διαφόρων στόχων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: