Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Η αιχμή του δόρατοςΕπίδειξη δύναμης από τη Ρωσία η οποία «ποντάρει» στη μαζική παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για την αύξηση των εσόδων της.

Το «Kalashnikov Concern» ανακοίνωσε ότι η παραγωγή υπερδιπλασιάστηκε και αυτή την περίοδο το εργοστάσιο ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή του νέου AK-12, για λογαριασμό του ρωσικού στρατούΧαρακτηριστικό είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής καλάσνικοφ, το «Kalashnikov Concern» το οποίο εδρεύει στο Izhevsk της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η παραγωγή υπερδιπλασιάστηκε συγκριτικά με πέρυσι και αυτή την περίοδο το εν λόγω εργοστάσιο ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή του νέου AK-12 για λογαριασμό του ρωσικού στρατού.

Η ανακοίνωση του υπερδιπλασιασμού παραγωγής όπλων στο εν λόγω εργοστάσιο έρχεται την ώρα που η κρίση στην Κριμαία πλήττει τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα επιχειρεί με κάθε τρόπο να προβάλλει τη δύναμή της, αποστέλλοντας ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αποτελεί ισχυρό αντίπαλο για οποιονδήποτε επιχειρήσει να θίξει τα δικαιώματά της ή και να «παρενοχλήσει» χρόνιους συμμάχους της.

Ισχυρά νομίσματα συντελούν στην αύξηση της ζήτησης

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Παραγωγής Όπλων Καλάσνικοφ Dmitry Tarasov, ισχυρά νομίσματα όπως το ευρώ και το δολάριο έχουν καταστήσει τις τιμές των εν λόγω όπλων πιο «ελκυστικές» στους καταναλωτές.

«Η παγκόσμια αγορά αναπτύσσεται και αυτό έχει αντίκτυπο στα προϊόντα μας» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτή τη χρονιά αρχίσαμε να κατασκευάζουμε νέα προϊόντα έτσι ώστε το επόμενο έτος να γίνει μαζική παραγωγή όπλων για πολίτες αλλά και για τον στρατό».

Ένα παράδοξο το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να αποδοθεί στη «γοητεία» που αποπνέει καθετί «απαγορευμένο» είναι το γεγονός ότι μετά το αμερικανικό εμπάργκο στη Ρωσία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η ζήτηση ρωσικών όπλων τύπου καλάσνικοφ αυξήθηκε στις ΗΠΑ.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το πενταετές συμβόλαιο που είχαν συνάψει οι ΗΠΑ με τις ρωσικές εταιρείες παραγωγής όπλων σε Izhmash και Baikal «πάγωσε» εξαιτίας των μέτρων αυτών.

«Παράγουμε όπλα για προσωπική χρήση αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς. Οι εξαγωγές μας προς την Αμερική πάντως αφορούν ως επί το πλείστον ιδιώτες» , πρόσθεσε ο Tarasov.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο στο Izhevsk είναι έτοιμο να επιστρέψει στις μαζικές εξαγωγές προς την Αμερική, αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων.

Το RT εισήλθε στα «άδυτα» του Kalashnikov Concern:

Η αύξηση παραγωγής όπλων καλάνσνικοφ ανακοινώνονται σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του πιο διάσημου σχεδιαστή όπλων στην ιστορία της Ρωσίας.

Ο Καλάσνικοφ απεβίωσε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 και η ταφή του έγινε παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του υπουργού υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου καθώς και πλήθους υψηλόβαθμων στελεχών.

Η ιστορία ενός θρύλου


Ο Καλάσνικοφ προέρχονταν από αγροτική οικογένεια και από παιδί είχε δείξει ενδιαφέρον για τεχνικά θέματα. Σε ηλικία 18 ετών, ο Καλάσνικοφ κατατάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό, όπου αμέσως άρχισε να αναδεικνύει –προς έκπληξη αρκετών– τις ικανότητες του, την εξυπνάδα και την ευστροφία του σε τεχνικά ζητήματα, προτείνοντας μεθόδους για τη βελτίωση του μηχανολογικού σχεδιασμού των πυροβόλων των αρμάτων.

Τον Αύγουστο του 1941, ο Καλάσνικοφ έφυγε για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, δύο μήνες αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στη διάρκεια της νοσηλείας του, το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του, ο Μιχαήλ Τιμοφέεβιτς το αφιέρωσε σχεδιάζοντας το μελλοντικό AK-47, το οποίο επρόκειτο να απαθανατίσει το όνομα του Καλάσνικοφ.

Οι μηχανικές ιδέες, που προτάθηκαν από τον Καλάσνικοφ, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους μεγαλύτερους οπλουργούς της εποχής και ο Καλάσνικοφ, σύντομα πήρε μετάθεση στη γενική Διεύθυνση Πυροβολικού του Κόκκινου Στρατού. Στην υπηρεσία αυτή, ο ίδιος αργότερα, ανέλαβε ως επικεφαλής το σχεδιαστικό γραφείο.

Το όπλο που έγινε «σημαία»

Ο Καλάσνικοφ κατασκεύασε το διάσημο όπλο του το 1947. Από τότε, έχουν κυκλοφορήσει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη περισσότερα από 70 εκατομμύρια κομμάτια όλων των τροποποιήσεων του εξαιρετικού αυτού αυτόματου τουφεκιού. 

Σήμερα, το AK χρησιμοποιείται από υπηρεσίες ασφαλείας και στρατούς σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των σημαντικότερων εφευρέσεων του 20ου αιώνα.

Ο Καλάσνικοφ κέρδισε δεκάδες βραβεία και κυβερνητικούς επαίνους και έγινε πραγματικά ένας θρύλος, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ειρηνιστής

Σύμφωνα με τον Κορότσενκο, ο Καλάσνικοφ συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης διάδοσης των φορητών όπλων και την εφαρμογή της πολιτικής προμηθειών αποκλειστικά μέσω κυβερνητικών δομών. «Ο ίδιος πάντα έλεγε, ότι δεν σκοτώνουν τα όπλα, ο άνθρωπος σκοτώνει», λέει ο Κορότσενκο.

Για τον αμυντικό εμπειρογνώμονα Ντμίτρι Λιτόβκιν, ο Καλάσνικοφ ήταν ένας ζωντανός θρύλος και σύμβολο της Ρωσίας. Με το παράδειγμά του έδειχνε, ότι η Ρωσία είναι σε θέση να παράγει τα καλύτερα όπλα στον κόσμο. Ο Λιτόβκιν, δίνει μεγάλη σημασία στη μοναδικότητα της εφεύρεσης του Καλάσνικοφ, αποτίοντας τον δέοντα φόρο τιμής στο ρόλο του Ρώσου σχεδιαστή στη στρατιωτική ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: