Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ανεξάρτητους δεν βγαίνει Πρόεδρος...

Της Μαρίνας Μάνη

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «στον αέρα». Μέχρι αργά το βράδυ από τη λίστα των «σίγουρων» και «μάλλον σίγουρων» βουλευτών για θετική ψήφο...αφαιρούνταν ονόματα αντί να προστίθενται, με τον αριθμό να μην αγγίζει τους 170.

Το τοπίο έγινε τόσο θολό που άρχισαν να κυκλοφορούν «φήμες» ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο... να αναζητήσουν άλλη υποψηφιότητα, εάν η πρώτη ψηφοφορία δείξει ότι ο Σταύρος Δήμας δεν συσπειρώνει ικανοποιητικό αριθμό βουλευτών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε στο διάγγελμά του ότι ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες. Ο ίδιος ο προτεινόμενος δε, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα ψηφισθεί από 180 βουλευτές – και, άρα, ότι θα φτάσει στην τρίτη ψηφοφορία.

Εδειξε κάλπες και... ο Σόιμπλε

Το κλίμα ηλεκτρίσθηκε μετά την δημόσια παραδοχή του Β. Σόιμπλε ότι οι εταίροι γνώριζαν τον σχεδιασμό των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλο.

Η φράση του «ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας, καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουν οι άλλοι ή οι άλλοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουμε εμείς” έβγαλε στο φως το περιεχόμενο των επαφών των τελευταίων ημερών.

Ενώ η κατάληξη: “την ευθύνη έχουν το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός” έβαλε…φωτιά στα τόπια.

Ολοι οι βουλευτές από όλα τα κόμματα συμφωνούν σε μία πρόβλεψη: ότι όσο πλησιάζουμε στην 17η Δεκεμβρίου η πίεση των αγορών θα εντείνεται (σ.σ. για αρχή σημειώθηκε χθες το μεγαλύτερο κραχ στο Χρηματιστήριο από το 1987) και “θα γίνει τανάλια” μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας – στο διάστημα δηλαδή που θα κριθούν όλα.

Θέση μάχης για Πρόεδρο ή εκλογές

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ το κλίμα είναι βαρύ, με τα μέλη της να βγάζουν δυσαρέσκεια όχι τόσο για τον αιφνιδιασμό, όσο για το γεγονός ότι δεν είχαν αποδώσει οι «ζυμώσεις» με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το δεξιό χώρο – τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ.

Ο κ. Σαμαράς συγκαλεί αύριο την ομάδα για να τη θέσει σε θέση μάχης, αλλά το ερώτημα παραμένει: μάχη ...για τι; Για εκλογη Προέδρου ή για πρόωρες εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου;

«Εκβιασμός, όχι»

Οι ανεξάρτητοι του διπλανού, κεντροαριστερού, χώρου, εμφανίζουν απώλειες, μετά το «σύνθημα» που έριξε ο Μίμης Ανδρουλάκης αργά τη νύχτα προχθές («το πιστόλι στον κρόταφο; Τριπλό όχι») και τα (αυθόρμητα;) «όχι» των νυν βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα, Πάρι Μουτσινά και Νίκου Τσούκαλη: και οι τρεις είχαν πρωτοστατήσει στην συλλογή υπογραφών ...υπέρ της εκλογής Προέδρου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ χθες μιλούσαν για «εκβιασμό» της κυβέρνησης.

Μόνο με ανεξάρτητους «δεν βγαίνει»

Ωστόσο, τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τελούν εν αναμονή, διότι:

--- Πρώτον, εκτιμούν ότι η ταχύτατη πορεία της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα «απελευθερώσει» βουλευτές που είναι αντίθετοι με μία τέτοια εξέλιξη και θα στραφούν «υποχρεωτικά» προς την ομάδα των πρώην συντρόφων τους Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού, Βασίλη Οικονόμου, Κατερίνας Μάρκου οι οποίοι τάσσονται υπέρ της Προεδρικής εκλογής.

--- Δεύτερον, αναμένουν αποσκιρτήσεις από τους ΑΝΕΛ, με επιχείρημα (ή άλλοθι) την κεντροδεξιά ταυτότητα του υποψηφίου για το αξίωμα Σταύρου Δήμα. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν τέτοια μηνύματα, αντιθέτως προς το «όχι» κινήθηκαν ...οι συνήθεις ύποπτες, Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια.

Το σίγουρο είναι ότι Πρόεδρος από τους 155 των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τους περίπου 10-15 ανεξάρτητους βουλευτές (σε σύνολο 24) που βρίσκονται κοντά στο «ναι», δεν βγαίνει.

Χρειάζεται ένα «ολόκληρο» κόμμα που θα συμπληρώσει το κενό – είτε τη ΔΗΜΑΡ με τους 10 βουλευτές (που όμως ...πάει ΣΥΡΙΖΑ) είτε τους ΑΝΕΛ με τους 12.

Οπερ άτοπον – με τα σημερινά δεδομένα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: