Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Αυτοί οι βουλευτές μπορεί να βγάλουν πρόεδροΓράφει Τιτίκα Ανουσάκη


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας για κομματικά επιτελεία και δημοσιογράφους.

Οι αριθμοί και τα πονταρίσματα πέφτουν βροχή και τα κομπιουτεράκια μαζί με τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά.

Η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) αναζητά 25 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 22... από την ίδια δεξαμενή.

Το τοπίο στους ανεξάρτητους βουλευτές σιγά σιγά ξεκαθαρίζει ωστόσο σαφές αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις στο σίγουρα ΟΧΙ θεωρούνται οι: Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και ΜάρκοςΜπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης

Στο μάλλον ΟΧΙ είναι: Τατσόπουλος Πέτρος, Ανδρουλάκης Δημήτριος

Κοντά στην υπερψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Γιάννης Κουράκος, ο Γιώργος Νταβρής και ο Κώστας Γιοβανόπουλος, Μάρκου Αικατερίνη.

Ενώ ακόμα... δεν ξέρουν-δεν απαντούν: Αηδόνης Χρήστος, Ιατρίδη Τσαμπίκα (Μίκα), Κασαπίδης Γεώργιος, Μελάς Παναγιώτης, Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης, ΛυκούδηςΣπυρίδων, Μπούκουρας Ευστάθιος, Οικονόμου Βασίλειος, Πολύδωρας Βύρων, ΨαριανόςΓρηγόριος.

Με τα παραπάνω δεδομένα έχουμε 9 ΟΧΙ και 5 ΝΑΙ και 10 ορφανές ψήφους. Οπότε έχουμε και λέμε: 160 (170 αν πάρει και όλους τους αναποφάσιστους ) ΝΑΙ και 108 ΟΧΙ.

Ο κλήρος τώρα για τις 10 επιπλέον ψήφους πέφτει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ(10 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές).

Θεωρητικά η κομματική γραμμή και στα δύο κόμματα είναι υπέρ του ΟΧΙ, που σημαίνει ότι εάν τηρηθεί δύσκολα θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις και μέσα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που μετατρέπονται σε ρυθμιστές των όποιων εξελίξεων.

Ήδη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με την επιστολή που είχαν δημοσιοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τρεις βουλευτές: η Νίκη Φούντα, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Θωμάς Ψύρρας. Αν υποθέσουμε ότι υπερψηφίσουν τον πρόεδρο τότε η συγκυβέρνηση βρίσκεται στα 173 ΝΑΙ και αναζητά ακόμα 7 βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο πρώτες ψηφοφορίες θα είναι ενδεικτικές για το τι πρόκειται να επακολουθήσεις της 29ης Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: