Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

«Καθαρή λύση» στις 29 Δεκεμβρίου, ο στόχος Σαμαρά


Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ψυχραιμία είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τη διάψευση των... ιδιαίτερα αισιόδοξων σεναρίων που διακινήθηκαν και ήθελαν την προεδρική πλειοψηφία να φτάνει ακόμη και τους 165 βουλευτές κατά την χθεσινή πρώτη εκλογή.

«Πρόκειται για τα προκριματικά, έχει πολύ δρόμο ακόμη...» σχολίαζε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή ενώ λίγη ώρα αργότερα και ο Πρωθυπουργός εξέφραζε την αισιοδοξία του για την εκλογή Προέδρου, αναδεικνύοντας το διακύβευμα για τη χώρα.

Με ορίζοντα, πλέον, τη δεύτερη εκλογή, το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου, το Μαξίμου έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τις ψήφους των ανεξαρτήτων, που θεωρούνται δυνάμει μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας αλλά χθες ψήφισαν «παρών». Ο κ. Π. Μελάς, ο κ. Γ. Κασαπίδης που έχασε τον πατέρα του, ο Κ. Γιοβανόπουλος (που δήλωσε ότι απουσίαζε προκειμένου να συμπαρασταθεί στο συνάδελφό του) ο Γ. Κουράκος αλλά ακόμη και οι δύο απόντες, αποχωρήσαντες από τη Χρύση Αυγή όπως ο Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «μαγιά» προκειμένου η υποψηφιότητα Δήμα να προσεγγίσει, σε 5 ημέρες από σήμερα, τις 170 ψήφους, μεταβάλλοντας έτσι το κλίμα και δίνοντας εικόνα σχετικής δυναμικής στην κυβέρνηση ενόψει της τελικής αναμέτρησης.

Ωστόσο, είναι σαφές και από όσα συζητήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής χθες ότι το «χοντρό παιχνίδι» ναι μεν έχει ξεκινήσει, ωστόσο θα κορυφωθεί μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας.

Χθες, πάντως, και παρά τις διαρροές που υπήρξαν περί... συμφωνίας (!) Σαμαρά – Βενιζέλου σε πρόταση για συναινετική εκλογή Προέδρου και διεξαγωγή των εθνικών εκλογών σε διάστημα ολίγων μηνών, το Μαξίμου έστελνε σαφές μήνυμα περί «καθαρών λύσεων». Η γραμμή του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν πάνω στο δίλημμα είτε καθαρή εκλογή Προέδρου, χωρίς δηλαδή να τεθεί η κυβέρνηση σε ομηρία, είτε εκλογές.

Στενοί συνεργάτες, μάλιστα, του Πρωθυπουργού απέκλειαν το ενδεχόμενο να αναλάβει η κυβέρνηση σχετική πρωτοβουλία, και μάλιστα σύντομα. Σημείωναν, δε, ότι κάτι τέτοιο απλώς θα άνοιγε την όρεξη των ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι θα αποκτούσαν τη δυνατότητα, δυσανάλογη κοινοβουλευτικά, να «εκβιάσουν» ή να απαιτήσουν περισσότερα από την κυβέρνηση. Αν και επιχειρούσαν να το υποβαθμίσουν ως σενάριο, οι ίδιες πηγές ωστόσο δεν απέκλειαν να υπάρξει, σε δεύτερο χρόνο, υιοθέτηση κάποιου σεναρίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απεμπλοκή. Ωστόσο, αυτό – όπως και κατά το παρελθόν έχει επισημάνει ο κ. Χρ. Λαζαρίδης – θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με κύριο να μην αφορά κυβέρνηση μικρής πνοής, δηλαδή 4-5 μηνών, αλλά αντιθέτως να εξασφαλίζει ευχέρεια χειρισμών στον Πρωθυπουργό ενόψει αξιολόγησης αλλά και των νέων δεδομένων που δημιουργεί η λήξη του μνημονίου και η μετάβαση της χώρας στο καθεστώς προληπτικής προστασίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Προφανώς το σενάριο που ούτε καν συζητά το επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν είναι άλλο από αυτό της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», με αλλαγή Πρωθυπουργού. Το παλαιό που είχε ειπωθεί πως«ο Σαμαράς δεν είναι ΓΑΠ» επανέρχεται με ένταση ως... προειδοποίηση από τα χείλη των «σαμαρικών» στελεχών της Ν.Δ. Πάντως, το σενάριο αυτό, που είχε αρκετούς «υποστηρικτές» αλλά κανένα να το θέση δημοσίως, μοιάζει να ατονεί καθώς είναι σαφές ότι η κοινοβουλευτική εικόνα είναι πολύ διαφορετική από αυτή του 2011 όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου και, κυρίως, είναι παραπάνω από εμφανής η βούληση του Πρωθυπουργού να το αποκλείσει έστω και ως αντικείμενο συζήτησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: