Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Γιατί οι δανειστές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση

Λάζαρος Καλλιανιώτης 


Όσοι στοιχειωδώς παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις με προσοχή και διεισδυτική ανάλυση, είχαν διαπιστώσει από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 κιόλας, ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε αρχίσει να τραβάει… χειρόφρενο στην ουσιαστική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Και ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε ανέλαβε να υλοποιήσει την παραπάνω απόφαση.

Καμία μεγάλη πρωτοβουλία δεν δρομολογήθηκε από την πλευρά του Βερολίνου, που φυσικά… κάνει κουμάντο στην Ευρώπη, καμία δέσμευση της Ευρώπης δεν τηρήθηκε από την πλευρά των δανειστών, παρόλο που η Αθήνα προσκόμισε αριθμητικά μεγέθη ανάκαμψης, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα ήταν η ρύθμιση του χρέους, που φυσικά δεν είναι βιώσιμο. Στο power game Γερμανίας-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ωστόσο, η υπόλοιπη Ευρώπη δεν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα, με την τρόικα να στριμώχνει και να κουνάει άγαρμπα το δάχτυλο στην κυβέρνηση, μη τηρώντας κανένα πρόσχημα.

Η στάση των δανειστών φυσικά δεν είναι ανεξήγητη. Οι Ευρωπαίοι κυρίως, και δευτερευόντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν συνηθίσει να επιλέγουν την πολιτική λύση, ως “τελική λύση” των οικονομικών διαπραγματεύσεων. Και “πολιτική λύση” σημαίνει συζήτηση με την πολιτική εξουσία της χώρας.

Βλέποντας λοιπόν το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, και προδικάζοντας την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, προτιμούν να κρατήσουν τα καλά χαρτιά της διαπραγμάτευσης για τη στιγμή που θα τους χρειαστούν προκειμένου να… στριμώξουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο απλή είναι η κατανόηση των πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: