Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Επεισόδια για την κρατική βία στη ΓαλλίαΣυνεχίζεται αμείωτη εδώ και έναν περίπου μήνα η αναταραχή στη Γαλλία, καθώς εξαγριωμένοι πολίτες συγκρούονται διαρκώς με την αστυνομία, με αφορμή τον θάνατο ενός ακτιβιστή από βομβίδα κρότου λάμψης αστυνομικού.

​Τα διαρκή επεισόδια οφείλονται στον θάνατο ενός 21χρονου ακτιβιστή από βομβίδα αστυνομικού

Σοβαρά επεισόδια συντάραξαν και το Σάββατο 20 πόλεις της Γαλλίας. Στη Ναντ, στην Τουλούζη και στο Μπορντό οι συλλήψεις έφτασαν τις 38, ενώ η αστυνομία έκανε ευρεία χρήση κανονιών νερού και χημικών για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Πρόκειται για την 69η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ο αναβρασμός οφείλεται στον θάνατο του 21χρονου Rémi Fraisse κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην κατασκευή ενός φράγματος στην επαρχία Ταρν, κοντά στην Τουλούζη, στις 26 Οκτωβρίου 2014.Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο διαδηλωτή στη Γαλλία από το 1986, που ανάγκασε τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Bernard Cazeneuve όχι να παραιτηθεί, όπως ζητούσε το πλήθος, αλλά να δηλώσει ότι οι συγκεκριμένες βομβίδες της αστυνομίας, που έχουν στόχο να ακινητοποιούν, θα καταργηθούν.Ο 21χρονος διαμαρτυρόταν, μαζί με άλλους 2.000 διαδηλωτές, για την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσει η κατασκευή του συγκεκριμένου φράγματος στην περιοχή, κόστους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.Οι διαδηλωτές απαιτούν δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό που αναγράφουν «όχι στα όπλα» και «δώστε τέλος στην άδεια να σκοτώνουν», αναφερόμενοι στην αστυνομία.

Στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και ξέσπασαν οι πρώτες ταραχές, οι συλλήψεις σε διάφορες πόλεις ξεπέρασαν τις 200. Οι διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη βιαιότητα, με πολίτες να προβαίνουν σε καταστροφές στους δρόμους και τους αστυνομικούς να απαντούν με χημικά, ακόμη και πλαστικές σφαίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: