Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Τον πετάνε στον δρόμοΡεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

Σε απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να σώσει το σπίτι του έχει επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ένας συμπολίτης μας από τον Πειραιά, ο οποίος, την επόμενη Τετάρτη πρόκειται να δει την πρώτη κατοικία του να βγαίνει σε πλειστηριασμό όχι από την Εφορία ή από κάποια τράπεζα, αλλά από τον ίδιο τον Δήμο.

Στο σφυρί βγάζει ο Δήμος Πειραιά το σπίτι 33χρονου ανέργου με προβλήματα υγείαςΟ λόγος για τον Άρη Κανελλόπουλο ο οποίος, άνεργος τα τελευταία 2,5 χρόνια και με σοβαρά προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζει χρέη του παρελθόντος (κατάστημα) για τα οποία όμως αφενός έχει δικαιωθεί από το Πταισματοδικείο Πειραιά με την απόφαση 195/11-5-10 και αφετέρου η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών του ίδιου του Δήμου, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε τον Μάιο του 2014, πρότεινε την διαγραφή τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η αίτηση συμβιβαστικής λύσης και η καθυστέρηση

Τα χρέη, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, προέρχονται από το 2009 και πηγάζουν από την εκμετάλλευση του μαγαζιού Deluca το οποίο έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 με μεγάλη ζημιά.

Τα χρήματα που οφείλει ο 33χρονος προέκυψαν, σύμφωνα με τον Δήμο Πειραιά, από την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων (καρέκλες – καθίσματα σε πεζοδρόμιο).

Όπως υποστηρίζει η μητέρα του 33χρονου κυρία Ελένη Πιέρου, μιλώντας στο zougla.gr, παρόλο που η οικογένεια έκανε αίτηση εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς τον Αύγουστο του 2010, η διαδικασία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί.

«Παρόλο που το το άρθρο 32 προβλέπει πολύ σύντομες προθεσμίες για τη συζήτηση της εξώδικης λύσης ή άλλως την διαβίβαση της προσφυγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και αιτήσεις επίσπευσης της συζήτησης, τελικώς η επιτροπή του άρθρου 32 του Ν 1080/80 συνεδρίασε την 5/5/2014. Συνεδρίασε δηλαδή μετά τέσσερα χρόνια» σημειώνει.

Τελικά η απόφαση που πήρε η επιτροπή ήταν υπέρ της οικογένειας, καθώς εισηγήθηκε τη διαγραφή του προστίμου συνεκτιμώντας τις πραγματικές συνθήκες του χρόνου που, κατά τον Δήμο, είχε διαπραχθεί η παράβαση και σε σχετική αθωωτική απόφαση, που είχε εν τω μεταξύ εκδοθεί υπέρ του κ. Κανελλόπουλου από το Πταισματοδικείο Πειραιά.


(Η απόφαση της επιτροπής του Δήμου)


(Η απόφαση του Πταισματοδικείου)

Δεν πήγαν την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στη συνέχεια όμως, αντί, όπως καταγγέλλει η μητέρα του 33χρονου, ο Δήμος Πειραιά να φέρει την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 32 στο Δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια στην Περιφέρεια και να προχωρήσει σε άρση της σχετικής κατάσχεσης, δεν έπραξε τα νόμιμα και δεν προέβη σε καμία ενέργεια.

Αντιθέτως, αιφνιδίως και χωρίς άλλη ειδοποίηση, την περασμένη Παρασκευή, η κυρία Πιέρου ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από δικαστική επιμελήτρια ότι πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός στο σπίτι του παιδιού της.

«Έσπευσα πανικόβλητη μετά το τηλεφώνημα στο Κατάστημα του Δήμου Πειραιά στο γραφείο της υπεύθυνης πλειστηριασμών όπου έμαθα ότι δεν υπήρχαν στο Δήμο στοιχεία ούτε για την προσφυγή ούτε για την επιτροπή του άρθρου 32 και ενημερώθηκα ότι ο πλειστηριασμός της α' κατοικίας του γιού μου θα γίνει οπωσδήποτε την Τετάρτη 5/11/2014. Μετά από επιμονή δική μου κατέληξα στο γραφείο της αντιδημάρχου κας Γλύκα, ως υπεύθυνης για το παραπάνω θέμα, όπου ενεφανίσθη ο Αντιδήμαρχος κος Μελάς ο οποίος δήλωσε ότι έχει ο ίδιος τον φάκελο και ότι γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση. Ο κος Μελάς μου δήλωσε ότι προσωπικά κρίνει την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 32 παράνομη και ότι δεν χρειαζόταν την γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι έχουν όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδια με αυτόν άποψη και ότι ο πλειστηριασμός θα προχωρήσει εν αγνοία του ΔΣ» αναφέρει η κυρία Πιέρου.

(Διαμέρισμα βγαίνει στον πλειστηριασμό στον Πειραιά)

(Η πολυκατοικία όπου βρίσκεται το διαμέρισμα)

«Θα πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη»

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μελά, ο οποίος ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό ο πλειστηριασμός να προέκυψε από χρέη άλλα από αυτά για τα οποία είχε εισηγηθεί η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών του Δήμου.

«Ο Δήμος Πειραιά είναι κατά των πλειστηριασμών. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την οικογένεια όσο μπορούμε. Τα χρέη για τα οποία βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό είναι περίπου 130.000 ευρώ και προέρχονται από περίοδο που δεν ήμασταν εμείς στον Δήμο. Όσον αφορά στην απόφαση της επιτροπής, αυτή αναφέρεται σε χρέη ύψους 55.000 ευρώ άρα υπάρχουν και άλλα. Αυτό θα πρέπει να γίνει κανονικά είναι να ρυθμιστούν τα χρέη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: