Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Ντόρα Μπακογιάννη

Αν η σύγχρονη πολιτική σκηνή ήταν αρχαίο δράμα, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα προλάβαινε να ενσαρκώνει όλες τις τραγικές ηρωίδες του.του Γιώργου Λακόπουλου

Η πολιτική πορεία της αναδεύει τραγική ειρωνεία με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου: αγνοούσε ότι βρίσκεται μπλεγμένη στη μοίρα της και πίστευε πως θα νικήσει. Από αυτή την άποψη, η Ντόρα είναι η μεγάλη αδικημένη των πολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.

Πολιτεύτηκε καθαρά με τον Καραμανλή – και ως δήμαρχος και ως υπουργός Εξωτερικών- και της το αναγνωρίζει. Είχε τη ΝΔ στο τσεπάκι της και την έχασε από μια ιδέα που έριξε κάποιος που θα αποδεικνύονταν μοιραίος γι αυτήν στη συνέχεια: ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Είχε τη ΝΔ στο τσεπάκι της και την έχασε από μια ιδέα που έριξε κάποιος που θα αποδεικνύονταν μοιραίος γι αυτήν στη συνέχεια: ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Πριν ανάψει η μάχη της διαδοχής το 2009 ο σημερινός επίτροπος έριξε την ιδέανα εκλέγεται ο αρχηγός της ΝΔ από τη βάση – όπως και στο ΠΑΣΟΚ. Πιθανόν θα το χρησιμοποιούσε σαν επιχείρημα για να μην είναι υποψήφιος.

Από σιγουριά – και ενδεχομένως από εγωισμό – η Ντόρα το δέχθηκε και το αποτέλεσμα ήταν να αφυπνιστούν τα αντι-μητσοτακικά αισθήματα της κομματικής βάσης και να λειτουργήσουν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον Σαμαρά – που έριξε κυβέρνηση της ΝΔ – και ως κολαστήριο για την ιδία. Η μοίρα της πολιτικής της έπαιξε άσχημο παιχνίδι.

Η ίδια μοίρα την ξαναχτύπησε όταν πήρε θέση υπέρ του πρώτου Μνημονίου και διαγράφηκε από τον Σαμαρά - ίσως το επιδίωξε κιόλας - αλλά όταν αυτός τα γύρισε και τάχθηκε υπέρ του Μνημονίου η μόνη που δεν υπουργοποιήθηκε ήταν αυτή που δικαιώθηκε!

Η ίδια μοίρα την ξαναχτύπησε όταν πήρε θέση υπέρ του πρώτου Μνημονίου και διαγράφηκε από τον Σαμαρά

Αντίθετα ο Αβραμόπουλος - που είχε πάει με τον Σαμαρά στη διαδοχή, παρά την καλή σχέση με το Μητσοτακέικο στην αφετηρία του - έγινε αντιπρόεδρος και μεγαλοϋπουργός.

Το τρίτο χτύπημα ήλθε με την θέση στην Κομισιόν για την οποία είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι της ανήκει - ως αντάλλαγμα για την διάλυση του, άτυχου, κόμματός της μετά τις 6 Μαΐου του 2012 και την προσχώρηση στη ΝΔ - για να διασωθεί ο Σαμαράς μετά το 18% που τον οδηγούσε στην έξοδο.

Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός, ποτέ δεν της υποσχέθηκε προσωπικά τη θέση – απλώς υποτίθεται ότι το δέχθηκε ως όρο που του έθεσαν οι μεσολαβητές. Δεν της την υποσχέθηκε ούτε στην πρώτη και μόνη συνάντηση που είχαν, μετά από δυο χρόνια πρωθυπουργίας του. Όπως είναι αλήθεια ότι η ίδια διαχειρίσθηκε αψυχολόγητα αυτή την υπόθεση, αφήνοντας να τρέχει παράλληλα η ιδέα ότι μπορεί να προταθεί από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες για διάδοχος της λαίδης Άστον.

Είναι ακριβές ότι είχε τα προσόντα για διεθνή ρόλο - η παρουσία της γεμίζει το χώρο, ήταν καλή υπουργός Εξωτερικών, δούλεψε καλά με υπερεθνικούς οργανισμούς, η χώρα ήταν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επί των ημερών της, υπήρξε πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, την ξέρουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει επαφή με πολιτικούς ανά τον πλανήτη.

Ο Σαμαράς την υπερκέρασε τοποθετώντας στην Κομισιόν ένα μεγάλο όνομα της ΝΔ και έτσι την αφόπλισε.

Αλλά ο Σαμαράς την υπερκέρασε τοποθετώντας στην Κομισιόν ένα μεγάλο όνομα της ΝΔ και έτσι την αφόπλισε. Αν είχε βάλει κάποιον άλλον θα του έριχνε εύκολα στο δόξα πατρί...

Με αδελφό υπουργό και γιο εκκολαπτόμενο πολιτικό, αυτή έμεινε στην άκρη. Το πήρε βαριά και χρειάστηκε μήνες για να συνέλθει, ενώ πολλοί φοβήθηκαν ότι κάποια στιγμή θα απασφαλίσει και η ΝΔ θα γίνει κεραμιδαριό.

Τελικά επανέρχεται ομαλά στα πράγματα, αλλά με ορατές διαχωριστικές γραμμές πλέον, όχι απλώς απέναντι στο σύστημα Σαμαρά, αλλά απέναντι στην πολιτική του .

Κοντράρει στα ίσια τους υπουργούς του, για διάφορα θέματα, με πρώτο το φορολογικό και τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, λόγω της ακατανόητης άρνησης του να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Και δεν διστάζει να σημειώσει επιδεικτικά ότι ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να μην συνυπολογίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 Όσοι την ξέρουν, λένε ότι αυτή την περίοδο η Ντόρα απλώς ζεσταίνει τις μηχανές. Αν έχουν δίκιο η αναμέτρηση της με τον Σαμαρά δεν τέλειωσε. Απομένει ένας ακόμη γύρος : ο τελευταίος και μάλλον ο πιο συναρπαστικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: