Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Ήλθε η ώρα της ρήξης με τους δανειστές!

Του Μικρού Οδυσσέα


Ήλθε η ώρα να σηκώσουμε το (μικρό έστω) ανάστημα μας και να διαπραγματευτούμε τη μετάβαση στην πρότερη των Μνημονίων Εθνική Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια.


Η τρόικα, αυτή η συντομογραφία του διεθνούς οικονομικού ελέγχου που ασκείται εδώ και μια πενταετία στη χώρα, παίζει τα ρέστα της.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και ξέρουν ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία να πιέσουν ασφυκτικά, να εκβιάσουν αποφάσεις, να έχουν τον πρώτο λόγο σε εσωτερικά ζητήματα.

Βρισκόμαστε σε μια ευνοϊκή συγκυρία: Ο τραπεζικός τομέας πέρασε τα stress tests με επιτυχία, η χώρα ξαναείδε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από …τριάντα έξι τέρμινα, η κατανάλωση (ήτοι η ενεργός ζήτηση) αυξήθηκε, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κατρακυλούν.

Ήλθε η ώρα της ρήξης λοιπόν. Τόσο απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά.

Τελειώνει το πρόγραμμα και ευχαριστούμε «δεν θα πάρουμε άλλο».

Χωρίς κουτσαβακισμούς, λεονταρισμούς και λοιπές νόσους του πολιτικού μας προσωπικού.

Να δεσμευτούμε ότι θα πάρουν τα χρήματα τους, να τους δώσουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και «έξω από την πόρτα».

Να μας αφήσουν να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας, μόνοι μας.

Έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις τους, εφάρμοσαν «πιλοτικές» πολιτικές τεράστιου κοινωνικού κόστους, ενώ αντίθετα έδειξαν μεγάλη επιμέλεια στην προώθηση ταξικών διευθετήσεων.

Διέλυσαν την αγορά εργασίας, πριόνισαν το ούτως ή άλλως προβληματικό κοινωνικό κράτος, εκβίασαν ληστρικές φορολογικές πολιτικές.

Έκαναν αναρίθμητα εκούσια ή ακούσια λάθη στις παρεμβάσεις τους στην ελληνική οικονομία, τόσα που έχουν δώσει πρωτογενές υλικό για τριάντα διδακτορικές εργασίες.

Οτιδήποτε λιγότερο από τη συντεταγμένη αποχώρηση της τρόικας δεν θα είναι απλά έγκλημα. Θα είναι λάθος!

Η επένδυση στο φόβο (θα κλείσουν οι τράπεζες, θα κοπεί το νερό, θα κάνει σεισμό) την οποία συνεχίζουν ορισμένοι (ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης για παράδειγμα) δεν είναι απλά προβληματική, δεν είναι μόνο ξεπερασμένη, αλλά κυρίως είναι επιζήμια.

Ήλθε η ώρα να σηκώσουμε το (μικρό έστω) ανάστημα μας και να διαπραγματευτούμε τη μετάβαση στην πρότερη των Μνημονίων Εθνική Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια.

Έφτασε η στιγμή ο λαός να εισπράξει ένα μέρος από τις πρωτόγνωρες θυσίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: