Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

«Ανάσα» 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα από νέο νομοσχέδιο για το «ενέχυρο»


Δίνει τη δυνατότητα στους κατηγορούμενους σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος να επιστρέψουν τα «κλεμμένα» και να έχουν καλύτερη ποινική μεταχείριση - Τι περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη ΒουλήΣτα μαλακά θα πέφτουν όσοι επιστρέφουν το σύνολο των «κλεμμένων» (όπως αυτά υπολογίζονται σε κατηγορητήριο και βουλεύματα), σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Ο κ. Αθανασίου, επισήμανε ότι με η εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου θα «προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό», ενώ υπολόγισε αυτό το ποσό που μπορεί άμεσα να συγκεντρωθεί ανέρχεται μεταξύ των 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται πως μπορούν να έρθουν (με συντηρητικές προβλέψεις) περί το 1 δισ ακόμα.

Πάντως από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπλήρωνες, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπερειφεριάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι:

Αναφερόμενος στην εξαίρεση αυτή ο κ. Αθανασίου επισήμανε:

«Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Εγώ δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια εξαίρεση».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών) που παρουσίασε ο κ. Αθανασίου θα μπορούν να υπαχθούν στη ευνοϊκή ρύθμιση και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλλουν τα χρήματα.

Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν στην ρύθμιση, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι.
Όμως, εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.

Ποια αδικήματα καταλαμβάνει η νέα ρύθμιση

Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται τα ποινικά και φορολογικά - τελωνειακά αδικήματα.

Ειδικότερα, καταλαμβάνει:

-Φορολογικά , τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δηλώσεις δοθέν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.

- Ποινικά αδικήματα τα οποία στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: