Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Ποιοι επιστρέφουν σε λίγες μέρες στη Νέα Δημοκρατία;

Η ψήφος εμπιστοσύνης, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, είναι μόνο η αρχή. Το σχέδιο προβλέπει μια σειρά κινήσεων ενδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα της παράταξης της ΝΔΟυσιαστικά πρόκειται για ένα ολόκληρο σχέδιο του ίδιου του Α. Σαμαρά που λέγεται ότι έχει αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια διεύρυνσης της παράταξης.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, όχι μόνο τα τελευταία που δείχνουν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χτυπήσει καμπανάκι.

Ωστόσο η ηγεσία του κόμματος δεν διαβάζει μόνο αρνητικά το… γράμμα των δημοσκόπων και το μήνυμα της εκλογικής βάσης.

Αντίθετα διαφαίνεται και μια αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει εντυπωσιακά τα ποσοστά του σε μια περίοδο μάλιστα που μόνο λόγω του ΕΝΦΙΑ η κυβερνητική πλευρά θα έπρεπε να έχει … γονατίσει.

Κάπως έτσι η Συγγρού εκτιμά ότι στοχευμένες κινήσεις προς στελέχη που απομακρύνθηκαν και πρόσφατα αλλά και πριν χρόνια απ” την παράταξη, αλλά που βρίσκονται πάντα σε ανοιχτή επικοινωνία με το κόμμα και τη βάση του μπορεί να δώσει λύσεις.

Άλλωστε ο στόχος είναι κοινός. Η σταθερότητα της χώρας και η αποφυγή περιπετειών μέσω αλλαγής πολιτικής.

Στη βάση της λογικής “μας ενώνει ο κοινός εχθρός” στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ είτε με την επάνοδό τους, είτε με τη ρητορική τους και τη δράση τους μπορούν να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης της βάσης.

Παράλληλα δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει τις λεγόμενες “χρυσές εφεδρείες” εντός της Βουλής. Εδώ μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε με νόημα ότι δεν μιλάμε απαραίτητα για βουλευτές που έφυγαν απ” το μαντρί της ΝΔ και ανεξαρτητοποιήθηκαν, αλλά και για βουλευτές άλλων κομμάτων.

Αν και αποφεύγουν την ονοματολογία κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι όσο η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης άλλων μικρότερων κομμάτων και συμπληρώνουν με νόημα ότι δεν αναφέρονται στην περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά σε άλλο κόμμα.

Προσθέτουν δε πως όπως στην περίπτωση των βουλευτών της κυβέρνησης που δεν θα ήθελαν την προκήρυξη εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και βουλευτές μικρότερων κομμάτων δεν θα ήθελαν να μπουν σε μια τέτοια περιπέτεια.

Κάπως έτσι και στη βάση της … κοινής πολιτικής λογικής η Συγγρού μετράει διαφορετικά και τα κουκιά ενόψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι η επόμενη ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση περιλαμβάνει και προσκλητήριο προς παλιά στελέχη, αλλά και προσκλητήριο συστράτευσης απέναντι στις… περιπέτειες που επιφυλάσσει στη χώρα η αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: