Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Τα στέκια του ΣαμαράΤον καιρό της πολιτικής μοναξιάς στην Κηφισιά, όταν η Πολιτική Άνοιξη είχε μείνει εκτός Βουλής, η γνώριμη φιγούρα του ψηλόλιγνου άνδρα που αξύριστος και αναμαλλιασμένος περνούσε την είσοδο της ταβέρνας «Βασίλης» δεν…
κέντριζε την προσοχή των θαμώνων της. Ελάχιστα κεφάλια γύριζαν να τον κοιτάξουν, οι περισσότεροι τον θεωρούσαν «τελειωμένο», κάποιοι ψιθύριζαν το όνομά του συνωμοτικά στον διπλανό τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς διάλεγε πάντα μια γωνιά του κήπου κάτω από τον μεγάλο πλάτανο και εκεί συναντούσε τους σταθερούς συνοδοιπόρους του Κώστα Μπούρα, Χρύσανθο Λαζαρίδη, Γιώργο Μουρούτη και Θόδωρο Βάρδα.

Εναλλακτικά, ο σημερινός πρωθυπουργός πήγαινε εκείνη την εποχή και στη θρυλική Κατσαρίνα, λίγο πιο κάτω, στην αυλή με το χαλικάκι, όπου ο φίλος του ο Θανάσης (ιδιοκτήτης του Εν Ερυθραία σήμερα) του έψηνε νόστιμες μπριζόλες από την Αιτωλοακαρνανία, όπως αναφέρει η «Espresso Weekend».

Ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, αλλά συνήθειες δεν άλλαξε. Ο «Βασίλης» στην Κηφισιά είναι σταθερή επιλογή του Σαμαρά. Ο «Θανάσης» στην Ερυθραία, επίσης. Έκπληκτοι οι θαμώνες της ταβέρνας είδαν τον πρωθυπουργό το βράδυ του αγώνα Μάλμε – Ολυμπιακός να μπαίνει στο κατάστημα με τη Γεωργία για να δειπνήσει. Διάλεξε μια γωνία, παρήγγειλε το αγαπημένο του σνίτσελ, σαλάτα, φάβα με κρεμμύδι και λίγο κόκκινο κρασί. Οι θαμώνες έμειναν άφωνοι βλέποντάς τον να πηγαινονοέρχεται στην τηλεόραση που βρίσκεται στον τοίχο έξω από την κουζίνα, δίπλα στο ταμείο, και να παρακολουθεί στα κλεφτά τον αγώνα του Ολυμπιακού στη Σουηδία, διαμαρτυρόμενος μάλιστα έντονα για τις αποφάσεις του ρώσου διαιτητή. Όσοι όμως πάνε τακτικά εκεί, δεν εντυπωσιάζονται. Αυτός ήταν πάντα. Έχει δει δεκάδες αγώνες του Θρύλου όρθιος στο διάδρομο, παρέα με το Βασίλη, που έλκει την καταγωγή του από την Ηλεία.

Η εντολή στον ιδιοκτήτη


Λέγεται μάλιστα ότι έχει δώσει εντολή στον ιδιοκτήτη να του πηγαίνει στο τραπέζι οποιονδήποτε θελήσει να του μιλήσει ή να φωτογραφηθεί μαζί του. Ομογενείς Ελληνοαμερικανοί, από την Αυστραλία, Μεξικανοί και άλλοι που πληροφορήθηκαν την παρουσία του εκεί τον πλησίασαν το καλοκαίρι και του ζήτησαν να φωτογραφηθεί μαζί τους. Ο πρωταθλητής που κολυμπούσε στο Σεράφειο Κολυμβητήριο σε παγωμένο νερό επειδή δεν υπήρχε πετρέλαιο για τη θέρμανση της πισίνας εκεί τον βρήκε και τον πλησίασε για να του πει το πρόβλημά του. Κρίσιμες αποφάσεις έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια του επιδορπίου. Του αρέσει πολύ η κρεμ καραμελέ (καμιά φορά τρώει και δύο), το καλοκαίρι όμως σαρώνει το παγωτό σοκολάτα.

Κάτω από τον πλάτανο της ταβέρνας «Βασίλης» έχει περάσει το μισό υπουργικό συμβούλιο. Δένδιας και Αθανασίου για τη Χρυσή Αυγή προ έτους, Στουρνάρας για την οικονομία, Τασούλας για την Αμφίπολη, Λαζαρίδης, Παπασταύρου και Μπούρας για τα τρέχοντα και φυσικά δημοσιογράφοι από όλο το φάσμα. Παρ» ολίγον να γίνει εκεί και το δείπνο προς τιμήν της Μέρκελ. Οι άνδρες ασφαλείας σάρωσαν τον χώρο, αλλά δυστυχώς για το Σαμαρά την ημέρα εκείνη είχε προγραμματιστεί δείπνο του κόμματος… της δραχμής υπό τον Θόδωρο Κατσανέβα.

Εκτός από την καραμελέ και το παγωτό, ο Σαμαράς αγαπά πολύ τα μικρά σοκολατένια τρουφάκια. Τέτοια κέρασε τον Νικήτα Κακλαμάνη όταν τον υποδέχθηκε στην οικία του στη Μουρούζη για να συζητήσουν την επιστροφή του στη Ν.Δ. σαν δύο παλαιοί καλοί φίλοι.

Downtown επιλογές για φαγητό
Πλην «Βασίλη» και «Εν Ερυθραία», ο Σαμαράς σύχναζε παλιά στο «La Poeta» και το Πρυτανείο του Κεφαλαρίου (για την αγαπημένη του κρεμμυδόσουπα), ενώ στις σταθερές επιλογές του στην Αθήνα ανήκουν το «GB Corner» της «Μεγάλης Βρεταννία», το Μουσείο Ακροπόλεως, η «Αίγλη» του Ζαππείου, η «Βιβλιοθήκη» και ο «Δουράμπεης» στον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: