Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Limit up για την AppleΆνοδο της τάξεως του 1% κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας Apple, η οποία έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 103,74 δολαρίων, μόλις ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα της διαρροής γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων της διεθνούς showbiz λύθηκε.

Έπειτα από εσωτερική έρευνα της εταιρείας, η οποία διήρκεσε 40 ώρες, προέκυψε ότι από τη «στοχευμένη επίθεση» εκτέθηκαν σε κίνδυνο μόνο ορισμένοι λογαριασμοί επωνύμων, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν ενδείξεις παραβίασης στο αποθηκευτικό σύστημα iCloud.

Η «τρύπα» του συστήματος

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, φέρεται να προκλήθηκε από τον ιό «ibrute», ο οποίος εκμεταλλεύθηκε μια αδυναμία στην εφαρμογή «Find my iPhone».

Ο iBrute δημιουργήθηκε το 2009, όταν διέρρευσαν 32 εκατομμύρια ονόματα χρηστών και κωδικοί ασφαλείας, με τους δημιουργούς του ιού να καταλήγουν στους 500 πιο συνηθισμένους συνδυασμούς, τους οποίους δημοσίευσαν σε ειδικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Πιθανότατα, λοιπόν, αυτό που κατάφεραν οι άγνωστοι μέχρι στιγμής χάκερ με τη χρήση του ιού ήταν να βρουν τους κατάλληλους κωδικούς δοκιμάζοντας συνεχώς νέες πιθανές «λύσεις» μέχρι να εντοπίσουν την κατάλληλη και να αποκτήσουν έτσι πρόσβαση σε προσωπικές φωτογραφίες ηθοποιών και άλλων διασημοτήτων.

Όπως έγραψε μάλιστα το περιοδικό «Time», «ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτείς 100% στο διαδίκτυο είναι να μην το χρησιμοποιείς».

Ωστόσο, επειδή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, οι ειδικοί προτείνουν στους χρήστες πέντε βασικά βήματα προστασίας:

1) να χρησιμοποιούν μοναδικούς και διαφορετικούς κωδικούς σε όλες τις συσκευές σας

2) να χρησιμοποιούν την επιλογή της ταυτοποίησης σε δύο βήματα, όπου αυτή είναι διαθέσιμη - αυτή η επιλογή υπάρχει σε Apple iCloud, Google και Gmail, Dropbox, Facebook, Twitter, PayPayl και Microsoft.

3) να απενεργοποιούν την επιλογή αυτόματου «ανεβάσματος» φωτογραφιών

4) να ενεργοποιούν τις υπηρεσίες κλειδώματος στο κινητό τηλέφωνο και τους λογαριασμούς σας

5) να επικαιροποιούν το λειτουργικό σύστημα του κινητού σας τηλεφώνου, καθώς εταιρείες όπως η Apple προχωρούν συνεχώς σε «διορθώσεις» που προστατεύουν από τέτοιου είδους προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των διασήμων που δέχθηκαν επίθεση από χάκερ είναι η Τζένιφερ Λόρενς, η Ριάνα, η Αριάνα Γκραντ, η Κέιτ Άπτον, η Κιμ Καρντάσιαν και πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: